2013-10-17 17:09:06
Φωτογραφία για WSJ: Αποφεύγουν τις επενδύσεις σε Γερμανία και ΕΕ οι γερμανικές εταιρείες
Στο εξωτερικό θα αναζητήσουν οι γερμανικές επιχειρήσεις επενδύσεις το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, κάτι που υποδηλώνει πως δεν αναμένεται να... υπάρξει σύντομα βελτίωση της εικόνας των επενδύσεων στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έρευνα της WSJ, η έλλειψη ανάπτυξης στις πωλήσεις στην Γερμανία και στην Ευρώπη σήμερα – και όπως εκτιμούν οι επιχειρήσεις- και τα επόμενα χρόνια, αποτρέπει πολλές εταιρείες από την αύξηση των επενδυτικών δαπανών τους στη Γερμανία, όπου οι κεφαλαιακές δαπάνες έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Παράλληλα, τα υψηλά κόστη παραγωγής –και ιδιαίτερα οι υψηλές τιμές ενέργειας στη Γερμανία σε σχέση με τις ΗΠΑ και με ορισμένες ευρωπαϊκές ή αναδυόμενες οικονομίες- σε συνδυασμό με την αιωρούμενη αβεβαιότητα αναφορικά με την μακροπρόθεσμη συνοχή της ευρωζώνης, είναι άλλοι δυο λόγοι που αποτρέπουν τις γερμανικές επιχειρήσεις από το να επενδύσουν στη χώρα τους.


Οι περισσότερες από τις 19 μεγάλες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της WSJ –συμπεριλαμβανομένων των BMW, Siemens και Adidas- δήλωσαν πως σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο σε αναδυόμενες οικονομίες και στις ΗΠΑ παρά στην Γερμανία ή την Ευρώπη. Οι λόγοι είναι οι ισχυρότερες προοπτικές για την ανάπτυξη των πωλήσεων και τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής.

Η υποτονική διάθεση για επενδύσεις στη Γερμανία δεν περιορίζεται όμως μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Και οι μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, ενδιαφέρονται περισσότερο για επέκταση της παραγωγικής δυνατότητάς τους σε αγορές του εξωτερικού, όπου οι πωλήσεις αυξάνονται, όπως έδειξαν τα στοιχεία του γερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου (DIHK).

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της WSJ – που όλες τους είναι εκτός χρηματοοικονομικού τομέα- δήλωσαν ότι στοχεύουν στην συντήρηση ή μικρή αύξηση των συνολικών τους επενδύσεων το επόμενο έτος. Όμως, σχεδιάζουν περισσότερο να δαπανήσουν χρήματα για τη συντήρηση παρά για την σημαντική αναβάθμιση των εγχώριων παραγωγικών εγκαταστάσεών τους, ενώ μικρός μόνο αριθμός επιχειρήσεων ανέφερε ότι μεταξύ των επενδυτικών τους στόχων είναι και η εγχώρια αγορά.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ