2013-10-17 17:06:47
Φωτογραφία για Η Τρόικα τρελάθηκε - Εισηγήσεις - σοκ στον Σαμαρά για «λουκέτο» στα ΕΑΣ και περικοπές συντάξεων...!!!
Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές της χώρας αλλά και η αδιάλλακτη στάση της τρόικας, η οποία εγείρει πλέον απαιτήσεις για νέα μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το 2014.

Οι τελευταίες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα αλλά και οι χθεσινές επαφές του προέδρου του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσαν έντονο προβλήματισμό στην κυβέρνηση καθώς για μία ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που «βλέπουν» οι δανειστές για το 2014 - 2016.

Ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα έχει στηθεί ένα σκηνικό «πολέμου» καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε νέες οριζόντιες παρεμβάσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παραμένει στη σκληρή γραμμή «όχι νέο μνημόνιο, όχι νέα μέτρα», επικαλούμενη μάλιστα την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά, οι τροϊκανοί ζητούσαν νέα οριζόντια μέτρα 3 δισ. ευρώ, ενώ μετά την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το νούμερο έπεσε στα 2 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, να θεωρεί πως με δεδομένο το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορεί να γίνουν δεκτές οι νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις - σοκ που αφορούν αφενός την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αφετέρου νέες μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, από όπου θα μπορέσει να καλυφθεί το «κενό» των 2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση ήδη εξετάζει μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό με νέες περικοπές σε συντάξεις αλλά και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ.

Οι εισηγήσεις, ωστόσο, που δέχεται ο κ. Σαμαράς επικεντρώνονται στις συντάξεις άνω των 1.200, καθώς εάν περιοριστούν οι δαπάνες, τουλάχιστον σε αυτό το τομέα, η κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει την όποια «τρύπα» προκύψει στα κρατικά έσοδα.

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου μελετά έντονα την πλήρη ρευστοποίηση των ΕΑΣ παρά τις αντίθετες διαθέσεις που είχε για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς προσπαθούσε έως τώρα να τα κρατήσει υπό κρατικό έλεγχο.

Αυτό που έχει τεθεί σε άμεση -επιτακτική προτεραιότητα να εισπράξει με τον ένα ή άλλο τρόπο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι άλλη μια επιχείρηση ιδιωτικοποίησης καθώς τα δεδομένα εδώ είναι πολύ διαφορετικά.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι γνωστό ότι έχουν ή είναι στα σκαριά παραγγελίες πάνω από 1,3 δις ευρώ! Και αφορά πωλήσεις πυρομαχικών και του συστήματος «ΑΡΤΕΜΗΣ».

Οι πιέσεις που ασκούνται στον Αντώνη Σαμαρά είναι: 

- Διαχωρισμός των αμυντικών εργοστασίων από τις μονάδες που φτιάχνουν αλεξίσφαιρα, νομίσματα και άλλα (πολιτικές μονάδες).

Κατευθείαν να βγουν στο «σφυρί» οι πολιτικές αυτές μονάδες.

- Οι αμυντικές μονάδες παραγωγής πυρομαχικών να βγουν σε πώληση και ο αγοραστής να καλύψει όλα τα δάνεια με τα οποία είναι καταχρεωμένα τα ΕΑΣ και να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση όσα χρήματα έχουν δοθεί σε αυτά τα τελευταία είκοσι χρόνια προκειμένου να λειτουργούν. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τους από το εξωτερικό καθώς έχουν πολλές δυνατότητες και παραγγελίες που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο αγοραστής θα μπορεί να μεταφέρει τα εργοστάσια πυρομαχικών σε άλλες περιοχές προκειμένου να βάλει στο χέρι ταυτόχρονα και τις εκτάσεις που διαθέτουν αυτά σε Υμηττό, Λαύριο και Ελευσίνα.

- Οι εκτάσεις που καλύπτουν στις παραπάνω περιοχές θεωρούνται φιλέτα που δεν συμφέρει να φιλοξενούν εργοστάσια και αποθήκες ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Ίσως και η ύπαρξη αυτού του σχεδίου που έχει δοθεί στο Μαξίμου και είναι πάρα πολύ πιθανόν να υλοποιηθεί να είναι σε γνώση της τρόικας οπότε τα μέλη της θεώρησαν άχρηστο και περιττό να προβαίνουν σε τηλεδιασκέψεις με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά για την παραμονή των ΕΑΣ υπό κρατικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ενδεικτική, άλλωστε, ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας,  Άδωνι Γεωργιάδη ότι ότι εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/284683/eishghseis-sok-ston-samara-gia-loyketo-sta-eas-kai-perikopes-stis-syntakseis#ixzz2hzJjXQpJ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ