2013-10-23 14:36:06
Φωτογραφία για Κρούγκμαν: «Σταματήστε να συγκρίνετε τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, είναι κακό για το δολάριο»
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας - για μία ακόμη φορά - ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, συνθέτει το τελευταίο κείμενό του για τους New York Times.

Μάλιστα ο Κρούγκμαν υπογραμμίζει την ανάγκη να μη γίνεται σύγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών και της κρίσης χρέους που περνούν, με την Ελλάδα διότι δεν υπάρχουν ομοιότητες και μπορεί να βλαφτεί έτσι το δολάριο.

Στο άρθρο του στους New York Times, ο Κρούγκμαν τονίζει πως έχει αρχίσει να παρατηρεί μια «μετατόπιση» στην καταστροφολογία: «Οι κραυγές ότι είμαστε έτοιμοι να μετατραπούμε σε Ελλάδα - σε Ελλάδα σας λέω - ακούγονται πιο αμυδρά, ίσως λόγω όλων όσων έχω γράψει. Ομως, η θεωρία ότι ''θα πάρουμε την θέση τους'' είναι η τρομερή προειδοποίηση ότι βάζουμε σε κίνδυνο τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα», προειδοποιεί ο Κρούγκμαν.

Στη συνέχεια, ο διακεκριμένος οικονομολόγος τονίζει πως όσοι διατυπώνουν αυτές τις θεωρίες, «δεν έχουν ιδέα για το τι εννοούν, για το ποιος είναι ο ρόλος του δολαρίου και τι μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο και γιατί είναι τόσο σημαντικό (στον βαθμό που είναι)».


Ο Κρούγκμαν αναφέρει και τον «ρόλο» του δολαρίου κατά την άποψη του, σημειώνοντας: «Είναι κατά μία έννοια όπως σε άλλα νομίσματα τα χρήματα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία, συμπληρώνοντας σε κάποιο βαθμό τις τρεις λειτουργίες του μέσου της ανταλλαγής, της λογιστικής μονάδας και της αποθήκευσης αξίας».

Και αναφέρει ένα παράδειγμα.

«Το δολάριο είναι κατ' αρχάς ένα νόμισμα - όχημα: Αν μια τράπεζα θέλει να αλλάξει (βενεζουελάνικα) μπολιβάρ σε (πολωνικά) ζλότι, κατά κανόνα θα αλλάξει τα μπολιβάρ σε (αμερικάνικα) δολάρια και έπειτα τα δολάρια σε ζλότι, αντί να προσπαθήσει να βρει κάποιον που θέλει να κάνει την αντίθετη αλλαγή».
Τα Νέα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ