2013-10-25 19:00:12
Φωτογραφία για Into the fire: Ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα
Εαν δεν βγούμε απο το Δουβλίνο 2, θα έχουμε άσχημες συνέπειες διοτι η οργή ολου αυτού του κόσμου, σύντομα θα ξεχειλίσει, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. 

"Αφήστε μας να φύγουμε!". Αυτό είναι το μήνυμα χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν στην  Ελλάδα και εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της.

Το "Into the Fire" είναι ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ των Guy Smallman και Kate Mara, που θίγει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας καθώς και τον αυξανόμενο ρατσισμό.

"Οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, αναζητώντας την ασφάλεια στην Ελλάδα, μια χώρα που λόγω των γεωγραφικών της συνόρων με την Τουρκία, την καθιστά ως μία από τις κεντρικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη", σημειώνουν οι συντελεστές του φιλμ.

Νομοθεσία που εγκλωβίζει

"Κατά την είσοδό τους όμως στην Ευρώπη, η ίδια η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τούς εμποδίζει να μετακινηθούν προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση των προσφύγων στην διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι άθλιες, τόσο όσο και η κράτησή τους (απαγόρευση απόπλου) στην (από την) χώρα, καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης.


Χωρίς στέγαση, νόμιμες άδειες παραμονής ή υποστήριξη, το μόνο που δέχονται είναι η αυξανόμενη και συχνά βίαιη τάση του ρατσισμού. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν στοχεύουν μονάχα σε πρόσφυγες, αλλά σε οποιονδήποτε ξένο, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα για χρόνια.

Παρά την εμπρηστική προπαγάνδα από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής και το κύμα των δολοφονικών επιθέσεων, το κράτος και η αστυνομία φαίνονται απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι καταγγελίες εις βάρος της αστυνομίας που δείχνει φιλική στάση προς την Χρυσή Αυγή, είναι πια ένα κοινό μυστικό. Οι πρόσφυγες στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο: "Αφήστε μας να φύγουμε!", σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που συνοδεύει την ταινία.

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ καταγράφονται συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους στην Ελλάδα. Διερευνώνται επίσης ρατσιστικές επιθέσεις και κρούσματα βίας εναντίον των μεταναστών.

Στο δεύτερο μέρος μιλούν Έλληνες πολίτες για το θέμα της έλλειψης ανάληψης των ευθυνών από το ελληνικό κράτος και τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας Έλληνας δικηγόρος περιγράφει την αστυνομική βία κατά των πελατών του, η οποία έφτανε τα όρια της κτηνωδίας και θα μπορούσε να έχει και τον χαρακτήρα βασανιστηρίων.

Ιστορικό παραγωγής - Ένα email από Σομαλό έφηβο που ζει στην Ελλάδα, "γέννησε" την ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας
http://news247.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ