2013-10-25 19:59:04
Φωτογραφία για Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κωδεΐνη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνέχεια κοινοποιήσεως πορίσματος έκθεσης ελέγχου για τη συνταγογράφηση στα ειδικά συνταγολόγια ναρκωτικών, εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των γιατρών μελών του, προκειμένου να... αποφευχθούν τυχόν παρατυπίες.

Ειδικότερα επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄αριθμ. Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3γ/86706 (ΦΕΚ Β’ 2220/2008) «Συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν ΚΩΔΕΪΝΗ», θα πρέπει να καταβάλλεται η δέουσα επιμέλεια ώστε να τηρούνται τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, ήτοι τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη χορηγούνται ως ακολούθως:

1) Με απλή ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 200m

2) Με συνταγή του ν. 1729/1987 (μονόγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400mg


3) Με ειδική συνταγή ναρκωτικών (δίγραμμη - θεωρημένη από τη Νομαρχία) φυλασσόμενη επί τριετία μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών όταν συνολικά η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή υπερβαίνει τα 400mg.

Να σημειωθεί ότι από 28.08.2012 τα συνταγολόγια μονής γραμμής του Ν. 1729/1987 θεωρούνται από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να τονίσουμε το αυτονόητο ότι η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα που αποσκοπεί στη διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγειάς του ανθρώπου, καθώς και στην ανακούφιση από τον πόνο. Για τους λόγους αυτούς σκοπός του ΙΣΑ παραμένει η προάσπιση και η διαφύλαξη των γιατρών κατά την άσκηση του λειτουργήματος τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ