2013-10-26 19:51:04
Φωτογραφία για «Παν - Αναπηρικό συλλαλητήριο ενάντια στην κρίση στις 31/10, στις 11:00 το πρωί, στο Υπουργείο Εργασίας»
Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καλεί όλα τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειες τους στο Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο ενάντια... στην κρίση την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 στις 11:00 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας. Όποιος θέλει να έρθει να δηλώσει συμμετοχή το αργότερο μέχρι την Τρίτη 29-10-2013 στις 14:00 στο τηλέφωνο του Προέδρου 6944-258223.

Η συμμετοχή είναι αναγκαία για όλους μας. Αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα.

Τα αιτήματα είναι:

1. Κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, και τις οικογένειές τους αφήνοντάς τους, εκτός όλων των άλλων, και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη
. Αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα και δυσοίωνες προβλέψεις για τους ανασφάλιστους με αναπηρία ή/ και με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία, όπως ανασφάλιστους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άπορους νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας-ορθοπεδικών μέσων – τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική. Η αναφορά των παραπάνω κατηγοριών είναι ενδεικτική. Παράλληλα το αναπηρικό κίνημα ζητά να αναφερθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από τους Δήμους της χώρας (προνοιακά, εξωϊδρυματικό) τις περιφέρειες (διατροφικά επίδομα ) και κάθε δημόσιο φορέα, λόγω του ότι δεν αποτελούν εισόδημα δεν συνυπολογίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια. Τα αναπηρικά επιδόματα ως κοινωνικές επιστροφές δίδονται για την κάλυψη του αυξανόμενου πρόσθετου κόστους που προκύπτει από τις ανάγκες διαχείρισης της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής και όχι για βιοποριστικούς λόγους. Να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και άλλες υπηρεσίες, που εφαρμόζουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα συνυπολογίζουν τα πάσης φύσεως αναπηρικά/προνοιακά επιδόματα, με αποτέλεσμα της διακοπή χορήγησης, όπως συνέβη με το ΟΓΑ που διέκοψε τη χορήγηση συντάξεων σε υπερήλικες με αναπηρία/ χρόνια πάθηση!

2. Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν ανήλικα παιδιά με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. από 1/1/2014 ! Αποτελεί όνειδος να κοπεί το ΕΚΑΣ από συνταξιούχους με αναπηρία, που στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 65 ετών.

3. Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Το αναπηρικό κίνημα ζητά διάταξη με την οποία θα αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας, παρατείνεται έως το χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίας, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, όπως και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.)». μέχρι τώρα ρυθμίζεται η παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, μόλις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

4. Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, από ανεξάρτητη επιτροπή με επιστήμονες κύρους και τη συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος. Λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους.

5. Αποκατάσταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου σας.

6. Για πολλοστή φορά το αναπηρικό κίνημα επαναφέρει το θέμα του εκτελωνισμού των εγκλωβισμένων αναπηρικών Ι.Χ. από τα τελωνεία της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ανταλλαγές εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, πέρα από την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία. Έτσι οι δικαιούχοι του μέτρου ατελούς εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου που έχουν αποθηκευμένα τα αυτοκίνητά τους στις αποθήκες των τελωνείων υφίστανται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση και το σημαντικότερο, σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνησή τους. Είναι αδιανόητο χιλιάδες δικαιούχοι αναπηρικού αυτοκινήτου να μην μπορούν να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους, επειδή οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του ΙΚΑ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν!

7. Τέλος, το αναπηρικό κίνημα ζητά τη συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΙΚΑ, που πιστοποιεί την αναπηρία και είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με αναπηρία στον Οργανισμό. Γνωρίζετε ότι το αναπηρικό κίνημα όπου μετείχε μόνο θετική συνεισφορά είχε, όπως για παράδειγμα στον ΕΟΠΥΥ.

8. Κανένας εργαζόμενος με αναπηρία 50% και άνω να μην εισαχθεί και να μην απολυθεί! Ειδικότερα για τους εργαζομένους του 1648/1986 και του 2643/1998 ζητά να σταματήσουν η ομηρεία και οι παλινωδίες. Οι συγκεκριμένοι νόμοι είναι οι μόνοι που αφορούν εργαζομένους με αναπηρία, πηγάζουν ευθέως από το Σύνταγμα και συγκεκριμένα από το άρθρο 21, είναι από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης και αντί απόλυσης χρήζουν της άμεσης προστασίας και υποστήριξης από το Κράτος.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μήγγος Μιχάλης

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συμεωνίδης Μάριος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ