2013-10-27 08:15:59
Φωτογραφία για Άνοιξε το taxisnet για το επίδομα θέρμανσης!
Διαβάστε τα πάντα για το επίδομα Σε λειτουργία έχουν τεθεί από χθες οι εφαρμογές στο Taxisnet για την υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και αυτή που αφορά στην ηλεκτρονική διόρθωση στο Α 21 (αίτηση χορήγησης οικογενειακού επιδόματος).

Άλλωστε μέσω twitter ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης  ενημέρωσε ότι « Το Α21 (τροποποιητικές)...

και το επίδομα θέρμανσης άνοιξε σήμερα! Μπράβο σε όσους δούλεψαν για τις αλλαγές στις εφαρμογέs».

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης. 

Διαβάστε τα πάντα για το επίδομα θέρμανσης!

Εντός είκοσι ημερών από την υποβολή της αίτησης θα κατατίθεται στους καταναλωτές το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό προβλέπεται στην απόφαση για το επίδομα που υπεγράφη σήμερα από το οικονομικό επιτελείο. Για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα των φορολογούμενων να προεισπράξουν το 25% του επιδόματος και το υπόλοιπο 75% με την υποβολή των σχετικών στοιχείων του τιμολογίου παραλαβής του πετρελαίου. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, διευρύνονται τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος το οποίο πλέον όσοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: 

α. Εισοδηματικά: 

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς παιδιά, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. 

Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της φετινής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (εισόδημα που αποκτήθηκε το 2012) 

β. Ακίνητης Περιουσίας: 

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων παιδιών (Φ.Α.Π. έτους 2011) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. 

Από την καταβολή του επιδόματος εξαιρούνται: 

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου 

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται. 

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται. 

δ) Η επαγγελματική στέγη. 

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. 

στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού. 

‘Υψος επιδόματος 

Το επίδομα ανέρχεται σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο και το σύνολο της επιδότησης ανά νοικοκυριό εξαρτάται από την επιφάνεια της κατοικίας αλλά και το νομό στον οποίο κατοικεί. Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Πιο συγκεκριμένα: 

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως: 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ

ΖΩΝΗ

ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β

Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ

Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ

Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

2. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ

ΖΩΝΗ

Ανώτατη κατανάλωση

λίτρων πετρελαίου

θέρμανσης ανά

τετραγωνικό.

Ανώτατη συνολική

κατανάλωση λίτρων

πετρελαίου θέρμανσης

ανά κατοικία.

Α΄ ΖΩΝΗ

25

3.000

Β΄ ΖΩΝΗ

15

1.800

Γ΄ ΖΩΝΗ

8

960

Δ΄ ΖΩΝΗ

5

600

Κατά συνέπεια το συνολικό επίδομα κυμαίνει από 210 έως 1.050 ευρώ. Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που ζεί στην Αττική σε μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων και πληρεί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται ετήσιο επίδομα για κατανάλωση 640 λίτρων (8 λίτρα επί 80 τετραγωνικά), δηλαδή συνολικό επίδομα 224 ευρώ.

Η διαδικασία

Ο φορολογούμενος εισέρχεται στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτωνwww.gsis.gr και υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση μαζί με μια σειρά στοιχείων (ΑΦΜ, κλπ). Εκεί δηλώνει και αν επιθυμεί την προκαταβολή του 25% του επιδόματος. Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ πραγματοποιεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και πιστώνει εντός 20 ημερών την προκαταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου που έχει δηλωθεί από τον τελευταίο. ‘Οταν ο φορολογούμενος  υποβάλει τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς του πιστώνεται και το υπόλοιπο ποσό.

Η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης έχει προϋπολογισθεί στο ποσό των 170 εκατ. Ευρώ το 2013, των 190 εκατ. ευρώ το 2014 και στο ποσό των 210 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2015 και εξής.

ΠΗΓΗ: http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF-taxisnet-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ