2013-10-28 05:18:06
Φωτογραφία για Ένα βήμα πίσω από τον Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μοιάζει να έχει απεμπολήσει την επιμονή του να αρχίσει να αποπληρώνεται το... χρέος της χώρας από το 2015 και κατόπιν, δεχόμενος να επικεντρωθεί στους στόχους της αποτροπής του περαιτέρω δανεισμού της και της αποφυγής της αύξησης των φόρων.

Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρόκειται να δημοσιευθούν στο περιοδικό «Focus» αναμένεται να δώσουν στην παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μεγαλύτερα περιθώρια όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που ζητούν να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις σε υποδομές όπως το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε μια προδημοσίευση μέρους της συνέντευξης, ο Σόιμπλε δηλώνει ότι στόχος είναι να μην υπάρξει νέο χρέος από το 2015 και κατόπιν καθώς και να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας κάτω από το 60% από περίπου 80% σήμερα μέσα σε 10 χρόνια.


Ο Σόιμπλε - ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να παραμείνει στον θώκο του υπουργού Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση - δεν έκανε καμιά αναφορά στη συνέντευξη αυτή στην πρόθεσή του να αρχίσει να αποπληρώνεται το χρέος της Γερμανίας, το οποίο ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, κάτι στο οποίο επέμενε έως και τον Ιούνιο.

«Θέλουμε να (…) μην προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό από το 2015 και να συνεχίσουμε έτσι από τότε και μετά» είπε ο Σόιμπλε στο «Focus». «Ο λόγος του χρέος μειώνεται αυτόματα, εάν δεν εκδώσουμε νέα χρεόγραφα και εάν η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται».

«Ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός μας έως και το 2017 μας δίνει κάποιο περιθώριο, αλλά μπορούμε μόνο να βασιζόμαστε στο ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε στον δρόμο που ευνοεί την ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις των φόρων είναι αντιπαραγωγικές. Αυτή είναι η βάση στην οποία διαπραγματευόμαστε» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ