2013-10-29 02:33:06
Φωτογραφία για Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα φωτοβολταϊκά στο ΥΠΕΚΑ
Συγκέντρωση έξω από το υπ. Περιβάλλοντος διοργανώνει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) σε συνέχεια διαβουλεύσεων του με πλειάδα παραγωγών το διάστημα που μεσολάβησε και κατόπιν νεώτερης συσκέψεως του για την κατάσταση, εκτιμά πως:

• Είναι καταρχήν θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στην αγανάκτηση των επαγγελματιών ηλεκτροπαραγωγών από Φ/Β και της άμεσης Πανελλαδικής και καθολικής εγρήγορσης τους για κινητοποίηση. Καλύτερα βεβαίως για όλους θα ήταν η ανταπόκριση αυτή να είχε προκύψει νωρίτερα, όπως εγκαίρως και επανειλημμένα είχαμε επικοινωνήσει.

• Η σχετική ανακοίνωση του ΛΑΓΗΕ την Παρασκευή 25/10 για έναρξη πληρωμών προς τους παραγωγούς του ηπειρωτικού συστήματος που εκτιμάται ότι θα καλύψει μέχρι το 75% από αυτούς για την παραγωγή του Μαρτίου καθησυχάζει, αλλά δεν εφησυχάζει
. Η οδυνηρή εμπειρία της αποπληρωμής του σχεδόν μηδενικού (για το 50% των παραγωγών) Φεβρουαρίου που διήρκησε 2 ολόκληρους μήνες, σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κύκλου ενδοσκόπησης επί των πραγματικών ταμειακών ροών αυτή τη φορά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ σε αντιδιαστολή με των λογιστικών που δημοσιεύονται στο ειδικό δελτίο.

• Για όσους κατανοούν τους αριθμούς, υφίσταται έκδηλη αναντιστοιχία μεταξύ της λογιστικής σταθεροποίησης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως επιτεύχθηκε σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ληφθεί (Εισφορά, ΕΤΜΕΑΡ 15 ευρώ/MWh, αρθείσα στρέβλωση ΟΤΣ, μείωση ταριφών στα νέα έργα, συγκράτηση στον τελικό εθνικό στόχο διείσδυσης, δικαιώματα ρύπων στο 100%,λιγνιτικό τέλος κ.α.) και της ταμειακής παρόλα αυτά ανισορροπίας του. Οι προ ολίγων ημερών δυστυχώς επίσημες εκτιμήσεις και προεξοφλήσεις πως η παραγωγή Μαρτίου του ηπειρωτικού συστήματος θα άρχιζε να πληρώνεται από τα μέσα Νοεμβρίου και πως διαρκώντας επί μακρόν θα ήταν και η τελευταία για το 2013, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σε αριθμούς αυτό μεταφραζόταν σε τρεις επιπλέον μήνες υπερημερίας δηλαδή συνολικά οκτώ (8) και μάλιστα επιλεκτικά και μόνο εις βάρος των επαγγελματιών παραγωγών του διασυνδεδεμένου.

• Σε αριθμούς οι τρεις επιπλέον αυτοί μήνες υπερημερίας που προαλείφονταν και δυστυχώς προεξοφλούνταν να μας «φορτωθούν» εντός του 2013 και αφορούν στην μη πληρωμή της παραγωγής Απριλίου, Μαίου και Ιουνίου 2013 για το ηπειρωτικό σύστημα επιλεκτικά, αθροίζουν περιέργως καθαρό πρόσθετο του λογιστικού νέο ταμειακό έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

• Τα 349 εκατ. ευρώ αυτά πρόσθετου ταμειακού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ισοδυναμούν με το 22% των ετήσιων καθαρών πληρωμών του και το 31% των ετήσιων καθαρών πληρωμών του προς τους επαγγελματίες παραγωγούς ΑΠΕ του διασυνδεδεμένου συστήματος. Αντίθετα ως ποσό ισοδυναμούν μόλις με το 6% της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (την εκλαμβάνουμε χονδρικά ως 6 δις ευρώ). Με απλούστερα λόγια αν η αγορά λειτουργούσε συμμέτρως στις πληρωμές χωρίς παράνομους συμψηφισμούς, και αφού δεν παράγεται νέο λογιστικό πλέον έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε αύξηση ανεισπραξιμότητας στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 31% αντίστοιχα, δηλαδή 2 δις ευρώ ώστε να δικαιολογείται τέτοια πρόσθετη στάση πληρωμών (+3 μήνες υπερημερία στις ΑΠΕ του ηπειρωτικού) και μάλιστα μαζεμένη με μορφή σοκ, που ωστόσο ουδόλως συμβαίνει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πως μέσω των παράνομων συμψηφισμών δυστυχώς μικρά πρόσθετα ποσοστά ανεισπραξιμότητας από τους καταναλωτές (200 – 300 εκατ. δηλαδή 3 – 5% επί του τζίρου της ΔΕΗ) «στριμώχνονται» αποκλειστικά στις επαγγελματικές ΑΠΕ και τα Φ/Β του ηπειρωτικού μεγεθυνόμενα στο 31% των πληρωμών τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι επαγγελματίες – επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά,

Η ζοφερή κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω είναι παντελώς έκνομη. Δεν έχει να κάνει με ειδικούς λογαριασμούς ή τις παρελθούσες γνωστές στρεβλώσεις στην ΟΤΣ που σε μεγάλο βαθμό θεραπεύτηκαν με τον ν. 4152 και η θεραπεία αυτή θα ολοκληρωθεί με την θεσμοθετηθείσα από την ΡΑΕ κατάργηση του κανόνα του 30% στον ΜΑΜΚ από 1/1/14 και την πλήρη κατάργηση του από 1/7/14. Όπως είπαμε και στην αρχή, έκλεισε ο κύκλος των πρόσθετων τουλάχιστον λογιστικών ελλειμμάτων των ειδικών λογαριασμών, αλλά ανοίγει δυστυχώς ένας εξίσου επικίνδυνος κύκλος ταμειακών ελλειμμάτων που μέσω των παράνομων συμψηφισμών δεν ισοκατανέμονται σε όλους τους «παίκτες» αναλογικά.

Ο ΣΠΕΦ σε νομικό επίπεδο θα κάνει όπως πάντα και πάλι ότι απαιτείται και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες όπως ενημερωθήκατε. Άλλωστε ουδείς αμφισβητεί πως οι επιδιωκόμενες για καιρό μεταρρυθμίσεις στην ΟΤΣ και τον ΜΑΜΚ που προαναφέρθηκαν είναι μέρος και των νομικών δράσεων που αναλάβαμε πέρυσι. Το ίδιο πράττουμε και τώρα. Ωστόσο επειδή είμαστε όλοι εξουθενωμένοι ταμειακά ενάμιση χρόνο τώρα, χρειάζεται προς επιτάχυνση των διορθωτικών δράσεων και η δική σας συμμετοχή στο πρόβλημα δια της παρουσίας σας ανυπερθέτως.

Δεν ζητάμε να γίνουμε «ρετιρέ» στην ηλεκτροπαραγωγή και πολύ περισσότερο στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Τουναντίον, συμμετέχουμε και εμείς στα «βάσανα» της με γενναίες και μάλιστα άδικα οριζόντιες μειώσεις στο εισόδημα μας, το οποίο και δεν εισπράττουμε για 7 μήνες παρότι φορολογούμαστε αποδίδοντας και ΦΠΑ γι’ αυτό. Το να επιδιώκουν όμως κάποιοι ενεργητικά ή παθητικά να μην αναλάβουν τα γνωστά «ρετιρέ» το μερίδιο που τους αναλογεί στο πρόβλημα έως ότου περάσει η καταιγίδα της οικονομικής κρίσης, θα επαναλάβουμε πως μας ξεπερνά όλους!. Δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να πληρώνονται με παράνομους συμψηφισμούς στους 2-3 μήνες σαν να μην υπάρχει πρόβλημα και οι υπόλοιποι να εκτοξεύονται σε υπερημερίες 8 – 9 μηνών επωμιζόμενοι όλοι την ανεισπραξιμότητα της ΔΕΗ και την «απάθεια» των διαχειριστών που τόσο καιρό προκλητικά την ανέχονται.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σας καλούμε την Τετάρτη 30/10/13 και ώρα 11.00 π.μ. να παραβρεθείτε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ επί της Λεωφόρου Μεσογείων 119, στην Αθήνα.

Οι επαγγελματίες ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά θα είμαστε όλοι εκεί!

Το Δ.Σ. του ΣΠΕΦ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ