2013-10-29 17:35:06
Φωτογραφία για Αντιφασιστικό κάλεσμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Μεγάλο και ηχηρό μαζικό μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού αναμένεται να αποτελέσει η θεσμική εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, που διοργανώνει ...ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Αύριο, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, δήμος, τοπικοί φορείς, οργανώσεις αντιστασιακών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καταθέτουν το σεβασμό τους και τιμούν τους πεσόντες αγωνιστές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου 1944 ξεκίνησαν από την περιοχή των Κάστρων και κατάφεραν να εκδιώξουν τις κατοχικές δυνάμεις από την πόλη μας. Παράλληλα, μέσω της αυριανής εκδήλωσης, στέλνεται ηχηρό μήνυμα κατά όλων των μορφών φασισμού, ναζισμού, βίας και ρατσισμού.

«Ευγνωμονούμε και δεν λησμονούμε τους πραγματικούς ήρωες της πατρίδας μας και τα γεγονότα-σταθμούς στην ιστορία μας. Οργανώνουμε συνειδητά και σταθερά τη θεσμική αυτή εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, γιατί θέλουμε να τιμήσουμε από καρδιάς τους εκτελεσθέντες συντοπίτες μας, που δεν δίστασαν ούτε μπροστά και σε αυτόν ακόμα το θάνατο», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Θέλουμε τα παιδιά μας να διδαχθούν την αλήθεια και να κρίνουν μόνα τους τα ιστορικά ντοκουμέντα, κι όσο μεγαλώνουν να γίνονται ενεργοί πολίτες, ικανοί να αποτρέψουν την εδραίωση φασιστικών και ρατσιστικών φαινομένων και τακτικών».

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις 12 μετά το μεσημέρι, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, πάρκο Αθανασιάδη) στη Δημοτική Ενότητα Συκεών
.

Πρωταγωνιστές θα είναι φυσικά οι μαθητές σχολείων του δήμου, στα χέρια των οποίων θα κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία.

Αρχικά θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Δαλάτση. Αμέσως μετά, μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών και του 2ου Γυμνασίου Συκεών θα απαγγείλουν ποιήματα, στη συνέχεια θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών από εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων και τοπικών φορέων, και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ενότητας Νεάπολης, ενώ θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ