2013-10-29 17:39:06
Φωτογραφία για Παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια το πρωτοποριακό σύστημα «ΤΕΤΡΑ» που ενισχύει τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη
Πρωτοπορεί για άλλη μια φορά η Περιφέρεια Κρήτης, και συγκεκριμένα στον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία, του ασύρματου συστήματος «ΤΕΤΡΑ» που διασφαλίζει την απόρρητη και απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων στο νησί για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων-περιστατικών.

Η παρουσίαση του ασύρματου συστήματος «ΤΕΤΡΑ» που χρηματοδοτείται από το Ε.Π «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, αντιπεριφερειαρχών, στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία Πυροσβεστική Λιμενικό) ΕΚΑΒ, υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή-Τοπική) και φορέων.

«Στην Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας την ασφάλεια των πολιτών
. Μέσα από τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και τον άξονα «Ασφαλής Κρήτη» δρομολογούμε δράσεις που ενισχύουν τον τομέα της πολιτικής προστασίας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που εγκαθιστάμε και λειτουργούμε ένα ενιαίο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ Αυτοδιοίκησης, Σωμάτων Ασφαλείας, υπηρεσιών και εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές ό μη γένοιτο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε όμως σε ευχές αλλά θα πρέπει να αναπτύσσουμε συνεχώς τις υποδομές μας για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, που για την διαχείριση τους κορυφαίο στοιχείο είναι η συνεχής και ασφαλής επικοινωνία, κάτι που προσφέρει το σύστημα ΤΕΤΡΑ».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε κατά την σημερινή παρουσίαση ανάπτυξης του ασύρματου δικτύου στο νησί, ότι, «Πρόκειται για ένα αξιόπιστο, εύχρηστο, λειτουργικό, δοκιμασμένο στην πράξη υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας. Η ομιλία ψηφιοποιείται, κωδικοποιείται και κρυπτογραφείται σε πολλά επίπεδα κάτι που καθιστά πρακτικά αδύνατη την συνακρόαση. Για τον ίδιο λόγο είναι αδύνατη και η κακόβουλη παρεμβολή στις ραδιοεπικοινωνίες του δικτύου TETRA. Από τη λειτουργία του συστήματος θα ωφεληθεί εν δυνάμει όλος ο πληθυσμός της Κρήτης αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται και διαμένουν στο νησί».

Από την δική του πλευρά ο πολιτικός προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Αλέκος Ξωμεριτάκης, «το σύστημα αυτό δίνει πολλές δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, για την αντιμετώπιση μια δύσκολης κατάστασης, ενός έκτακτου γεγονότος. Ο σχεδιασμός και η επέμβαση είναι το πιο βασικό κομμάτι σε μια επιχείρηση αντιμετώπισης ενός συμβάντος, και το σύστημα ΤΕΤΡΑ διασφαλίζει το ευαίσθητο κομμάτι της επικοινωνίας».

Την σημερινή παρουσίαση του ασύρματου δικτύου ΤΕΤΡΑ με ‘ζωντανή’ επικοινωνία και με τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες έκανε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Τζανοκωστάκης, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Συνοπτική περιγραφή-Τεχνικά χαρακτηριστικά ασύρματου συστήματος ΤΕΤΡΑ

Το σύστημα επικοινωνιών TETRA του ΟΤΕ έχει αναπτυχθεί χωροταξικά σε όλη την Κρήτη και καλύπτει τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων Πολιτικής Προστασίας της Κρήτης.

Το έργο αφορά στην προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού 100 συσκευών τεχνολογίας ΤΕΤRΑ του ΟΤΕ και το κόστος χρήσης τους για 12 μήνες που το επωμίζεται η Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα, θα γίνει προμήθεια των εξής πομποδεκτών του συστήματος:

• 49 φορητές (HAND –HELD) τερματικές συσκευές τεχνολογίας TETRA

• 10 φορητές (HAND –HELD) τερματικές συσκευές τεχνολογίας TETRA με δυνατότητα DMO repeater

• 34 πλήρη επιτραπέζια τερματικά TETRA

• 7 πομποδέκτες οχήματος TETRA

Η τεχνολογία TETRA παρέχει ένα ψηφιακό ιδιωτικό δίκτυο επικοινωνίας με τις ακόλουθες ιδιότητες:

1. Τρεις λειτουργίες σε ένα τερματικό (Ασύρματο UHF – Κινητό – Data τερματικό)

2. Ομαδικές Κλήσεις (Δυνατότητα ορισμού πολλών ανεξάρτητων ομάδων χρηστών)

3. Στιγμιαία αποκατάσταση επικοινωνίας (PTT)

4. Κλήση έκτακτης ανάγκης (Emergency Button)

5. Ασφάλεια επικοινωνίας με κρυπτογράφηση (Privacy)

6. Μηδενικές παρεμβολές στις συχνότητες που λειτουργεί

7. Δυνατότητα επικοινωνίας σε DMO (Direct Mode)

Διάθεση συσκευών στους φορείς Πολιτικής Προστασίας

Η διάθεση των συσκευών τεχνολογίας TETRA και η δημιουργία των ομάδων επικοινωνίας (groups) ακολουθεί την δομή της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα:

Σε κάθε Δήμο διατίθενται μια φορητή συσκευή για χρήση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας ή τον αρμόδιο υπάλληλο, και ένα πλήρες σύστημα γραφείου στην έδρα του κάθε δήμου στο γραφείο του Δημάρχου.

Στην Περιφέρεια Κρήτης θα διατεθούν:

α. Στην Δ/νση Πολιτικής Προστασίας εγκαθίσταται ένα πλήρες σύστημα γραφείου, ένα κινητό σύστημα σε αυτοκίνητο, πέντε φορητές συσκευές, και τρεις φορητές συσκευές με δυνατότητα συνεργασίας με DMO Repeater & DMO/TMO Gateway και λειτουργία ως DMO Repeater, για χρήση από στελέχη της Περιφέρειας που έχουν κρίσιμο ρόλο στο έργο Πολιτικής Προστασίας.

β. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα εγκατασταθεί ένα πλήρες σύστημα γραφείου, ένα κινητό σύστημα σε αυτοκίνητο, τρεις φορητές συσκευές και μια φορητή συσκευή με δυνατότητα συνεργασίας με DMO Repeater & DMO/TMO Gateway και λειτουργία ως DMO Repeater για χρήση από στελέχη των Περιφερειακών Ενοτήτων που έχουν κρίσιμο ρόλο στο έργο Πολιτικής Προστασίας.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα διατεθούν:

Στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα διατεθούν πέντε πλήρη συστήματα γραφείου, δυο κινητά συστήματα σε αυτοκίνητο, οκτώ φορητές συσκευές και τρεις φορητές συσκευές με δυνατότητα συνεργασίας με DMO Repeater & DMO/TMO Gateway και λειτουργία ως DMO Repeater.

Μέρος των συσκευών αυτών διατίθενται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό Σώμα και στο ΕΚΑΒ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ