2013-10-29 17:27:43
Φωτογραφία για Γιάννης Μιχελογιαννάκης / Κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσουμε την πτώση στο κενό...!!!
Συνέντευξη του Βουλευτή  Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη   

              

           Στον Γιάννη Σπ. Παργινό

               

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών και θα φέρει την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, τονίζει ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Παράλληλα, ομνύει στην ανάγκη να μπει τέλος στα μνημόνια για να σταματήσει κι η ανθρωπιστική κρίση στην ελληνική κοινωνία. Εξηγεί δε, πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιτευχθεί σωστή και εθνοπρεπής αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων. Σύμμαχοί μας θα είναι όσοι θέλουν ανατροπή και υλοποίηση προγράμματος ανατροπής και ρήξης με τα οργανωμένα συμφέροντα.

Αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με την δολοφονία Φύσσα αλλά από την δημοσκοπική της εκτίναξη και τον φόβο να αποκτήσει η Αθήνα Χρυσαυγίτη δήμαρχο.

Ερώτηση : Τις τελευταίες ημέρες, γίνεται πολύς λόγος για την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Εσείς πως την αντιλαμβάνεστε ;


Δυστυχώς η  «Κεντροαριστερά» ως όρος και όχι μόνο έχει κακοποιηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Γνωστά εκδοτικο-οικονομικά συμφέροντα που εκφράζονται από διαπλεκόμενα  συγκροτήματα ΜΜΕ, 75 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, 58 καθηγητές, τεχνοκράτες και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, πέντε Καλλικρατοδήμαρχοι, καθώς και η «σοσιαλιστική  ομοβροντία»  των "800σίων" θα ενώσουν τις σιγά, σιγά δυνάμεις τους. Και εγώ ερωτώ για ποιόν και γιατί ; Το κοινό που συνδέει όλες αυτές τις κινήσεις, είναι η αγωνιώδης, αγχωμένη προσπάθεια των υποστηρικτών τους μέσα από την άρθρωση ενός «εναλλακτικού πολιτικού πόλου», ο οποίος εν συνεχεία  θα στηρίξει τις παραπαίουσες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και θα επαναδιαπραγματευθεί στο παρασκήνιο τη θέση αυτών των παραγόντων στο πολιτικό προσκήνιο. Το κοινό που συνδέει όλες αυτές τις κινήσεις, είναι η δημιουργία αναχώματος στην προσχώρηση ριζοσπαστικών στοιχείων του σοσιαλιστικού χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο φόβος της ανατροπής που έρχεται.

Ερώτηση 2 : Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σ αυτήν την κεντροαριστερά ;

Είναι γνωστό σε όλους  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  αυτός που εκφράζει πλέον τις προσδοκίες των  πολιτών που ποδοπατούνται, καταστρέφονται και περιθωριοποιούνται από την βαρβαρότητα των πολιτικών των δανειστών και των ντόπιων εφαρμοστών τους. Πολιτών που στο παρελθόν δεν κατέτασσαν εαυτούς στην παραδοσιακή Αριστερά. Πολιτών που πλέον γνωρίζουν ότι μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την απαιτούμενη ανατροπή. Αυτός είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, του κορμού ενός μεγάλου  υγειούς κοινωνικού μετώπου που θα φέρει την κοινωνικά απαιτητή αντιμνημονιακή και δημοκρατική ανατροπή, η οποία θα δώσει ανάσα και ελπίδα στη χώρα, ανοίγοντας δρόμους εθνικής ανεξαρτησίας, διεξόδου και προοδευτικής ανασυγκρότησης.  

Ερώτηση 3 : Πως γεννήθηκε κι ανδρώθηκε αυτό το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και πως μπορεί να τιθασευτεί ;

Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα και ως κόμμα και ως αντίληψη αλλά και ως προσωπική στελέχωση, γεννήθηκε στους κόλπους της Δεξιάς και του ενδοτισμού-συνεργασίας με τα ανάκτορα, με τα φασιστικά καθεστώτα της εποχής και τη συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές στην Κατοχή. Προπομπός του φαινομένου ήταν το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ και ο θεσμικά ευέλικτος «ΛΑΟΣ».  Δυστυχώς η Χ.Α και η δράση της ήταν γνωστή στις κρατικές υπηρεσίες, αφού «τις είχε στα πόδια της». Η παρακρατική διάβρωση ισχυρών θυλάκων της εξουσίας, συνέπεια της θεσμικής ασυλίας και της ανοχής εκ μέρους του κράτους, δεν έχει προηγούμενο.

Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά με την δημοσκοπική της εκτίναξη. Ο φόβος να αποκτήσει η Αθήνα χρυσαυγίτη δήμαρχο και η Χ.Α να ξεπεράσει τη ΝΔ στις Εθνικές Εκλογές ή τις Ευρωεκλογές, βάζοντας σε κίνδυνο την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και το ατελέσφορο μέχρι σήμερα «συνοικέσιο» με το εβραϊκό κεφάλαιο, κινητοποίησε τα συστημικά αντανακλαστικά.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που προσέγγισε το φαινόμενο στην ιστορική και πολιτική του διάσταση, επιχειρώντας να εμβαθύνει στις αιτίες του ως παρενέργειες της κοινωνικής ανασφάλειας, της ανεργίας των νέων, του μεταναστευτικού. Είδε την Χρυσή Αυγή τόσο ως εγκληματική οργάνωση, όσο και ως πολιτική εφεδρεία του συστήματος. Η απονομιμοποίησή της στην κοινωνική συνείδηση συνδέεται με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι πλέον από όλους αποδεκτό ότι η οντότητα της Χρυσής Αυγής και ο ρόλος της, εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό, από τα όσα βιώνει ο Έλληνας πολίτης ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούνται.    

Ερώτηση 4 : Σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποιες θα ήταν οι πρώτες προτεραιότητες σε επίπεδο αποφάσεων ;

Προτεραιότητα της κυβέρνησης της αριστεράς, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει τη βουτιά στο κενό. Άρα πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι ηεφαρμογή της εντολής που θα μας έχει δώσει ο λαός για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και να οργανωθεί η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και του χρέους. Επίσης, η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχα θέματα καθώς πρέπει  να υπάρξει ένα «σοκ» ανακούφισης. Ενώ θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι στη βάση της σύγκρουσης με το παρελθόν ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον. Θα είναι μια ρήξη με οργανωμένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες.

Είναι απαίτηση της κοινωνίας να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη διοίκηση, τη φορολογία, το πολιτικό σύστημα, παντού. Μόνον έτσι θα ξεφύγουμε όχι μόνο από τα μνημόνια αλλά και από ένα μοντέλο που είναι άδικο και αναποτελεσματικό. Βάση σχεδιασμού η  μετάβαση σε νέα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα, η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, η ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης, η αντιστροφή των αρνητικών δημογραφικών τάσεων, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, σε αυτά και άλλα συναφή προβλήματα, κρίνεται απαραίτητη.  

Πρέπει να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε κοινωνικές και επιστημονικές δυνάμεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για ένα συνολικό master plan για την παραγωγική, δημιουργική και καινοτόμα Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για τη δημοκρατική, δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία, στην οποία θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και περηφάνια εμείς και τα παιδιά μας.

Ερώτηση 5 : Σε περίπτωση μη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, ποιοι θα ήταν οι εν δυνάμει σύμμαχοι ;

Προφανώς θέλετε να ρωτήσετε γενικά ποιοι θα είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοι, ασχέτως της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας καθώς ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έκανε ξανά την υπέρβαση και πρόσφατα με δηλώσεις του επανέλαβε ότι ακόμα και ένας αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει κυβερνητικές συμμαχίες. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι όλα τα κινήματα, οι πρωτοβουλίες και τα δίκτυα πολιτών με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ  μπορούν να φέρουν την ανατροπή. Οπότε όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία ανατροπής ή υλοποίησης του προγράμματος ανατροπής και ρήξης με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις κατεστημένες νοοτροπίες είναι ευπρόσδεκτοι σε μια συμμαχία, η οποία θα δημιουργηθεί βάση αρχών και ιδεολογίας.

Ερώτηση 6 : Στον χώρο της υγείας που υπηρετείτε ως γιατρός, ποια είναι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές ;

Δυστυχώς, η κατάσταση στον τομέα της Υγείας είναι δραματική. Τα στοιχεία αναδεικνύουν  το μέγεθος του προβλήματος και δίνουν απάντηση στην μνημονιακή φλυαρία του Υπουργού. Οι  προσλήψεις στην υγεία κυμαίνονται στο 1 προς 70. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό εκτιμάτε ότι αγγίζουν τις 22.000 και σε ιατρικό προσωπικό τις 6.000. Οι ιατροί που έχουν φύγει στο εξωτερικό υπερβαίνουν τις  4.000, ενώ η μείωση  του προσωπικού στα νοσοκομεία αγγίζει τις 5.000. Δυστυχώς, με τους 6.000 γιατρούς του ΙΚΑ που ετοιμάζονται να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με την μείωση των δαπανών υγείας από το 6% στο 3%, με τον ΕΟΠΥΥ να μετατρέπεται από πάροχο υγείας σε αγοραστή  υγείας και τα εισιτήρια εισαγωγής που θυμίζουν είσοδο με ελάχιστη κατανάλωση σε μπαρ, υπηρεσίες υγείας δεν μπορείς να προσφέρεις. 

Γνωρίζοντας όλα αυτά, βλέπουμε έναν Υπουργό, ο οποίος προσπαθεί να κλείσει χειρουργική τομή με τσιρότο, προσπαθεί να καλύψει τα κενά κάνοντας προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Προσωπικού δηλαδή, με σύμβαση εργασίας συγκεκριμένης διάρκειας, για προσωρινή κάλυψη θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων.  

Ερώτηση 7 : Πως αυτά αντιμετωπίζονται ;

Πρώτα από όλα πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι η  υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του κέρδους. Αποτελεί, αντιθέτως, αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, που οφείλει να βρίσκεται έξω από τις διαδικασίες της αγοράς. Η απόλαυση και η άσκηση αυτού του δικαιώματος διασφαλίζεται από ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας που παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τη στιγμή της ανάγκης.

Η πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί για την επίλυση των προβλημάτων της υγείας έχει ορισμένα προαπαιτούμενα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Συγκεκριμένα, απαιτείται ουσιαστική αύξηση των διατιθέμενων πόρων για την υγεία και την πρόνοια, δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, διάλογο με τους εργαζόμενους, προκειμένου η μεταρρύθμιση να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και εξίσωση προς τα πάνω του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας για το σύνολο των κατοίκων της χώρας.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ