2013-10-29 21:59:06
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: «Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση»
Η εφημερίδα του Βελγίου «La Libre Belgique» δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο και τονίζει κατηγορηματικά «Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει λοιπόν να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ’ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.»


Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

La Libre Belgique: Πώς προχωρούν οι εργασίες με την Task Force για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές;

Υπουργός: Δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα μοντέλο. Το ερώτημα δεν είναι τόσο αν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε, αλλά πώς θα το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα.

La Libre Belgique: Ποια ήταν τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης;

Υπουργός: Ήταν πολύ μεγάλη, αναποτελεσματική και σπαταλούσε πόρους. Δεν έδινε στους πολίτες την εντύπωση ότι εκπλήρωνε το ρόλο της ως δημόσια υπηρεσία. Σε συνέχεια ελέγχου που διενεργήθηκε από τον ΟΟΣΑ πριν από τρία χρόνια, το μέγεθος της διοίκησης έχει μειωθεί. Σήμερα, έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους σε σχέση με το 2009. Το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Θα πρέπει να περάσουμε από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους στόχους του μνημονίου, το οποίο εφαρμόζουμε, είναι ποσοτικοί: 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, 15.000 απολύσεις κλπ. Όμως, η ίδια η φύση της μεταρρύθμισης είναι πολύ πιο περίπλοκη. Πρόκειται για αλλαγή της υποδομής, της συμπεριφοράς και των διαδικασιών. Χρειάζεται χρόνος.

La Libre Belgique: Πώς ελέγχετε την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης;

Υπουργός: Η μεγαλύτερη πρόκληση για μας είναι να καταστεί πιο αποτελεσματική. Πώς θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες χωρίς να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη; Απαιτούνται λιγότεροι εμπλεκόμενοι φορείς στις διαδικασίες και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, στοιχείο για το οποίο δεν υπήρχε καμία στρατηγική στο παρελθόν – λόγω του πελατειακού κράτους.

La Libre Belgique: Τι έχει γίνει για την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους;

Υπουργός: Δε γίνεται πλέον καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ. Η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους. Η επόμενη πρόκληση θα είναι να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εξελίσσονται στην καριέρα τους με βάση την αξία τους και όχι τις διασυνδέσεις τους.

La Libre Belgique: Η γραφειοκρατία θεωρείται ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τι κάνει το Υπουργείο σας;

Υπουργός: Αναλύουμε την κατάσταση μαζί με τον ΟΟΣΑ εδώ και εννέα μήνες. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το 2014. Έχουμε προσδιορίσει τις «εμπλοκές» που δημιουργεί η γραφειοκρατία σε δεκατρείς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Θέλουμε να εξαλείψουμε το 20% από τις πλέον σημαντικές εξ αυτών. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, η γραφειοκρατία για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα έχει μειωθεί. Το βάρος εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε στις Βρυξέλλες.

La Libre Belgique: Τι σας ζητάει η τρόικα τώρα;

Υπουργός: Η τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ως το 2014.

La Libre Belgique: Αυτό θα αυξήσει την ανεργία...

Υπουργός: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση. Η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει λοιπόν να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ’ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

La Libre Belgique: Οι περικοπές στον τομέα της υγείας είναι συμβατές με την κοινωνική διάσταση που θέλει να έχει η Ευρώπης;

Υπουργός: Σίγουρα όχι. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπήρχε μεγάλη σπατάλη. Είμαστε μια κοινωνία σε κρίση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα όρια που θέτουμε στην κοινωνική πολιτική. Η Ελλάδα έχει χάσει το 25% της οικονομίας της μέσα σε πέντε χρόνια. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Η λιτότητα έχει φτάσει στο απόλυτο όριό της. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και μισθών, ούτε για αυξήσεις φόρων. Ο Έλληνας πολίτης έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα για να έχει για πρώτη φορά θετικό πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί: μια παρέμβαση ώστε το χρέος μας να είναι βιώσιμο.

La Libre Belgique: Γιατί οι Έλληνες δεν πείθονται από αυτές τις αλλαγές;

Υπουργός: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, το ελληνικό κράτος υπάρχει εδώ και διακόσιους χρόνια και ποτέ δεν υπήρξε βούληση για αλλαγή. Το πελατειακό σύστημα εξυπηρετούσε πολλούς.

La Libre Belgique: Είναι εύκολο, όταν λέγεται κανείς Μητσοτάκης, να πει ότι το πελατειακό κράτος έχει τελειώσει;

Υπουργός: Είναι πιο εύκολο, διότι ό,τι κάνω σήμερα, το κάνω εδώ και χρόνια. Εγώ ο ίδιος επέτρεψα το βουλευτικό μου αυτοκίνητο και τις αμοιβές μου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Δεν το έλεγα, το έκανα. Φυσικά, η υποψία είναι ακόμα εκεί, αλλά αυτό με βοηθά να είμαι συνεπής με ό,τι κάνω.

La Libre Belgique: Τι έχετε να πείτε για την ΕΡΤ, η οποία έκλεισε εν μία νυκτί;

Υπουργός: Αυτό που συνέβη ήταν μια δραστική λύση σε ένα πιεστικό πρόβλημα. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να διαρκέσει κατά το δυνατό λιγότερο το μεταβατικό στάδιο και να έχουμε μια σωστά δομημένη νέα τηλεόραση. Η ΕΡΤ δεν ήταν σωστά δομημένη. Αποτελούσε κομματικό φέουδο.
πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ