2013-10-30 11:44:08
Φωτογραφία για Σχέδιο τριών μετώπων για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού – Ποιοί θα πληρώσουν την «νύφη»
Οι «κωλοτούμπες» των στελεχών της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος. Την μία μέρα εμφανίζεται στέλεχος της κυβέρνησης να αναφέρεται στην βόμβα Στουρνάρα περί «κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό» κατονομάζοντας ως θύματα τους ασφαλισμένους στα... ευγενή ταμεία υπό την σκέπη του ΙΚΑ αναφέροντας την υποχρέωση που απορρέει από τον «νόμο Πετραλιά» για μείωση των εισφορών έως το τέλος του έτους., από την άλλη έτερο κυβερνητικό στέλεχος αναδείκνυε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, βάζοντας αυτές στο στόχαστρο των περικοπών του νέου ασφαλιστικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου δεν θα γίνουν τώρα και ιδίως αυτές που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεδομένου ότι μπορεί να προκληθεί νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων ικανό να τινάξει στον αέρα τα ήδη «καταρρακωμένα» ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, οπότε φούντωσαν τα σενάρια για τις πρόωρες συντάξεις, 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης για να σώσουν ό,τι προλάβουν.


Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ένα μίνι ασφαλιστικό είναι προ των πυλών, εκτός κι αν η Τρόικα έχει αποφασίσει«δώσει χάρη» στην κυβέρνηση και να δεχθεί πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό με παρεμβάσεις στο μέτωπο της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της απόδοσης των ελεγκτικών φορολογικών μηχανισμών.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτού του είδους τα μέτρα η Τρόικα τα απορρίπτει με το «καλημέρα σας» και τρέχουν τα στελέχη της κυβέρνησης να βρούν μέτρα που θα καλύψουν με έμπρακτο τρόπο το «κενό».

Το σχέδιο

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο ξεκινά από την παραδοχή ότι αναζητούνται επιπλέον 500-600 εκατ. ευρώ - άντε 800 εκατ. λένε ορισμένοι για χάρη της διαπραγμάτευσης- για το 2014, έναντι 2 και πλέον δισ. που προβάλλουν ως αξιώσεις των δανειστών.

Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως μετράται από την ελληνική πλευρά, οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε τρία μέτωπα, χωρίς να περιλαμβάνονται μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Αυτές αφορούν τα εξής:

Το ασφαλιστικό: Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέσω του οποίου εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ . Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, 100 εκατομμύρια θα βρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, 80 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής,150 εκατ. από τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών και επιπλέον 150 εκατ. από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Το ενιαίο μισθολόγιο: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπίστωσε ότι το ενιαίο μισθολόγιο όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά υπάρχουν και φορείς οι οποίοι όχι απλώς δεν έκοψαν μισθούς, αλλά έκαναν και αυξήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε απειλητική επιστολή σε φορείς και υπουργούς, την οποία αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», και εκτιμάται ότι αν καταφέρει να βάλει τα δύο πόδια σε ένα στενό παπούτσι του ενιαίου μισθολογίου σε συναδέλφους του υπουργούς αλλά και σε πληθώρα φορέων, θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Οι ΔΕΚΟ: Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και στις ΔΕΚΟ, όπου επίσης το ενιαίο μισθολόγιο έχει μείνει στα χαρτιά και τα «ρετιρέ» εξακολουθούν να βασιλεύουν. Ψαλίδι 10%-20% στους υψηλότερα αμειβόμενους, κατά παρέκκλιση των γενικών κανόνων, δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
koolnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ