2013-10-30 13:00:27
Φωτογραφία για Αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και να πάνε να… πνιγούν οι πολυεθνικές
Πριν από περίπου τρία χρόνια το ανθρωποειδές που είναι δήμαρχος στο δήμο Αριστοτέλη κανόνισε η «Ελληνικός Χρυσός» να χορηγήσει ένα ποσό για την ανακατασκευή του παλιού ΚΑΠΗ στην Ιερισσό και τη μετατροπή του κτιρίου σε παιδικό σταθμό.

Η εξεγερμένη αξιοπρέπεια των πολλών καλών ανθρώπων της Ιερισσού αρνήθηκε τα βρώμικα λεφτά, τις χορηγίες και τις μαλακίες, της «Ελληνικός Χρυσός». Οικοδόμοι, χτίστες, σοβατζήδες, μπογιατζήδες, πλακάδες και πολλοί άλλοι που σκούπιζαν και κουβαλούσαν έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά και με τα λίγα λεφτά που μάζεψε ο κόσμος από το υστέρημα του, έφτιαξαν μέσα σε λίγες μέρες έναν παιδικό σταθμό κουκλί.

Εδώ και, περίπου, δύο χρόνια η Κόκα Κόλα θέλει να κλείσει όλες τις παραγωγικές μονάδες της στην Ελλάδα και να εισάγει όλα τα προϊόντα της από τη Βουλγαρία, την οποία έχει επιλέξει ως έδρα της εργοστασιακής της δραστηριότητας στα Βαλκάνια, καθώς η φορολογία των επιχειρήσεων και το κόστος εργασίας εκεί κινούνται κάτω από τα όρια του συμβολικού.


Η προσπάθεια της Κόκα Κόλα δεν βρήκε δρόμους στρωμένους με λουλούδια, αλλά τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων στην εμφιάλωση και στη διακίνηση ποτών, που το Φεβρουάριο του 2012 οργάνωσαν ένα γερό μποϊκοτάζ στα προϊόντα της εταιρίας και ανάγκασαν την πολυεθνική να μην κλείσει, τότε, το εργοστάσιο της στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Κόκα Κόλα απέλυσε δεκάδες εργαζόμενους της στη Θεσσαλονίκη, αυτούς που πρωτοστάτησαν στο μποϊκοτάζ του 2012, και από τότε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Εδώ και δύο εβδομάδες η Κόκα Κόλα, κι ενώ τρέχει μία καμπάνια για νέο μποϊκοτάζ των προϊόντων της στη Βόρεια Ελλάδα, έχει δώσει τα ρέστα της με πληρωμένες – γκρίζες, ντεμέκ ρεπορτάζ – καταχωρήσεις για τις χορηγίες της και για τα λεφτά που ρίχνει σε δράσεις εταιρικής ευθύνης. Η όλη ιστορία αφορά το βάψιμο των τοίχων τριών σχολείων της Θεσσαλονίκης και κάτι δωρεάν απλές ιατρικές εξετάσεις.

Δεν ξέρω αν με αυτές τις παπαριές η Κόκα Κόλα κερδίζει κάποιες εντυπώσεις, αυτό που ξέρω όμως είναι πως με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και τοίχους βάφουμε, και Κοινωνικά Ιατρεία στήνουμε και στη γειτονιά μας δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του μέσα στην κρίση και δεν τα περιμένουμε όλα από καμία νυσταλέα γραφειοκρατία και τις χορηγίες των πολυεθνικών μπορούμε να τις πετάξουμε στη θάλασσα.
ramnousia logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ