2013-10-30 15:26:47
Φωτογραφία για «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία»
Δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία η εξάπλωση της ευλογιάς στα πρόβατα

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την εξάπλωση της ευλογιάς σε αιγοπρόβατα είναι ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νεκτάριος Γιαδίνης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για ζωονόσο.

«Η ευλογιά που προσβάλλει στη χώρα μας κυρίως τα πρόβατα, είναι μια ιογενής, πολύ μεταδοτική νόσος, που υπήρχε ανέκαθεν στην Τουρκία και τον τελευταίο χρόνο παρουσιάσθηκε και στη Βουλγαρία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαδίνης.

Σημειώνει δε ότι για την εξάπλωση της νόσου σημαντικό ρόλο παίζει η διαχείριση καθώς, όταν διαπιστωθεί σε ένα κοπάδι ένα κρούσμα, όλα τα ζώα πρέπει να θανατώνονται γιατί η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπήρχαν πολλές φορές κρούσματα πέριξ του Έβρου, αλλά όχι στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίστηκε η νόσος πριν από λίγες ημέρες.


«Δεν γνωρίζουμε πώς μεταφέρθηκε η νόσος, καθώς μεταδίδεται είτε με άμεση επαφή είτε μηχανικά, δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί, για παράδειγμα, με τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μεταφέρεται και από έντομα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαδίνης.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι τα ζώα δεν θανατώνονται γιατί θα ψοφήσουν ούτως ή άλλως, αλλά για να μην μεταδώσουν σε άλλα την ασθένεια καθώς «σε ένα κοπάδι, ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και ίσως ψοφήσουν λίγα πρόβατα, όμως τα περισσότερα σε έναν, ενάμιση μήνα, θα γίνουν καλά».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ τονίζει ότι δεν πρόκειται για νόσο που «κολλάει» και επιπλέον, κανένα ζώο με ευλογιά δεν πάει στα σφαγεία, αφού οι κτηνίατροι μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν αν νοσεί.

«Όχι ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση κρέατος από ζώο που είχε ευλογιά, ωστόσο έχει σχέση μόνο με την ποιότητα», καταλήγει ο κ. Γιαδίνης.
πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ