2013-11-06 09:40:45
Φωτογραφία για Όπως οι Ταλιμπάν έτσι κι η τρόικα επιμένει - Η λιτότητα ήταν σωστή... !!!
Τις απόψεις ότι η λιτότητα ήταν σωστή, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα και πως θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2015 

εξέφρασαν την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, Σερβάς Ντερούζ, και της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν κληθεί σε απολογία κατόπιν της απόφασης του ευρωκοινοβουλίου να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες για τις λανθασμένες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε χώρες του ευρώ. Στην ακρόαση δεν συμμετείχε το ΔΝΤ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο Ντερούζ, υποστήριξε ότι «το μοντέλο της τρόικας έχει αποδειχθεί χρήσιμο και η επιτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής είναι αισθητή». Ανέφερε ακόμη ότι «απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία των χωρών που επλήγησαν από την κρίση» και πως «στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, με εξαίρεση την Κύπρο, προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη από το 2014». Σχολίασε βέβαια ότι λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που υπάρχει στις αγορές είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις.


Για την Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ υπογράμμισε την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει από το 2009 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά. Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για τη λανθασμένη πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες. Όπως είπε, «μετά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, άλλαξαν τα δεδομένα και η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε». «Βάσει των στοιχείων που είχαμε τότε, ο σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος ήταν ο κατάλληλος» πρόσθεσε.

Για το ίδιο θέμα, ο Κλάους Μαζούχ ανέφερε ότι «την άνοιξη του 2010, τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που είχε η τρόικα δεν ήταν ακριβή» επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα λέγοντας ότι «οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της τρόικας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην πολιτική κρίση που υπήρχε στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, ο Σ. Ντερούζ απάντησε ότι «είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων», ενώ στο ερώτημα γιατί η ευρωζώνη καθυστερεί να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα απάντησε πως «η τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013, από τη Eurostat, τον Απρίλιο».

Ο Κλάους Μαζούχ επανέλαβε ότι «οι σημαντικές αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες κυρίως σε μισθούς και συντάξεις την τελευταία δεκαετία, οδήγησαν σε πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και σε μη βιώσιμη συσσώρευση του δημόσιου χρέους. Αυτό συνέβαλε στην υπερθέρμανση της οικονομίας και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας». Ένας από τους βασικούς λόγους του υψηλού κόστους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της χαμηλής παραγωγικότητας και της εκτίναξης της ανεργίας, ήταν κατά τον Κλ. Μαζούχ, «η καθυστερημένη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα». Όπως είπε, «η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ξεκάθαρη από την πολιτική ηγεσία, ενώ υπήρχε απροθυμία να αντιμετωπιστούν ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013...
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ