2013-11-19 05:14:06
Φωτογραφία για Χ. Γεωργιάδης: Θέλω να αναγνωρίσω τις θυσίες του ελληνικού λαού
«Θέλω να αναγνωρίσω τις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και στην περίπτωση τις ελληνικής οικονομίας μια διαχρονική πορεία εσφαλμένων πολιτικών οδήγησε τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος υπουργός επιβεβαιώνει ότι στον χώρο της Ευρώπης καταγράφεται ήδη και αξιολογείται θετικά η μεγάλη προσπάθεια, που έχει αναλάβει η Ελλάδα. «Βεβαίως, πρέπει η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με την ίδια συνέπεια» επισημαίνει.

Για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος». Και το 2014 θα είναι, αναφέρει, χρονιά με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την Κύπρο. Εκτιμά ότι, από το 2015 θα αρχίσει η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Χωρίς να αίρονται τα αρνητικά δεδομένα της ύφεσης και της ανεργίας, ήδη αυτούς τους πρώτους μήνες, που είναι κοντά στα δραματικά γεγονότα της περασμένης 'Ανοιξης, οι αντοχές της οικονομίας, που καταγράφουν βασικοί τομείς είναι καλύτεροι από τις εκτιμήσεις» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.


Τονίζει πως, προϋπόθεση είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί με σοβαρότητα και πειθαρχία. Τότε η ύφεση δεν θα είναι τόσο βαθιά, όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και δεν θα κρατήσει και περισσότερο, λέει.

Αναφορικά με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφωνήθηκε, πριν λίγες μέρες, μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας, ο Κύπριος υπουργός αναφέρει: «Οι βασικοί άξονες παραμένουν οι ίδιοι. Είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα, το μνημόνιο. Ο ένας άξονας σχετίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση, αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος.

Από την περασμένη 'Ανοιξη καταγράφηκε σημαντική πρόοδος. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους. Και εδώ είμαστε εντός πλαισίου. Ο τρίτος άξονας, και ίσως τώρα ο πιο απαιτητικός, αφορά τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο, αλλά όταν υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν τις βάσεις ενός νέου οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Όλα αυτά αποτελούν το πλαίσιο των δεσμεύσεων, που έχουμε αναλάβει».

Για το καυτό ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων ημικρατικών οργανισμών -όπως τηλεπικοινωνιές, ηλεκτρισμός- ο κ. Γεωργιάδης δεν αποκρύπτει το γεγονός πως είναι και ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, το πολιτικό σύστημα και τους εργαζομένους στους οργανισμούς, που ενδεχομένως θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων- ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν έχουμε ακόμη αποφάσεις για το τι θα περιληφθεί σε αυτό το πρόγραμμα, για την έκταση του, για τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Πρέπει όμως -και αυτή είναι υποχρέωσή μας- αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν σύντομα» δηλώνει.

Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα από την τρόικα μέχρι το 2016, που, όπως λέει, θα πρέπει να έχει προκύψει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων ή των αποκρατικοποιήσεων, με ένα πρόσθετο έσοδο να προκύπτει μέχρι το 2018. «Βεβαίως, πρέπει να τονίσω ότι για μας εξίσου σημαντικός παράγοντας δεν είναι μόνο ο εισπρακτικός, αλλά και η προοπτική χρησιμοποίησης αυτού του "εργαλείου" με τρόπο διαφανή για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τόνωση της οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας», σημειώνει.

Η τρόικα απαιτεί έσοδα της τάξης του 1,4 δισ. εκατ ευρώ και ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί: «Μιλάμε για ένα έσοδο, το οποίο θα μειώσει το δημόσιο χρέος. Πρέπει να προκύψει μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά εμείς αποδίδουμε διευρυμένη έννοια σε αυτή την μέθοδο. Για παράδειγμα αδειοδοτήσεις νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτό το πρόγραμμα, ή καλύτερη αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης σήμερα κρατικής γης».

Για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των επιτοκίων, ο Κύπριος υπουργός εκφράζει προβληματισμό και αμφιβολίες και αναφέρει συγκεκριμένα: «Συμφωνώ ότι τα επιτόκια είναι υψηλά εδώ και μερικά χρόνια, με τρόπο που επιβαρύνει τους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας, αλλά και τα νοικοκυριά. Πρέπει να υπάρξει μια πτωτική τάση στα επιτόκια. Τώρα, αν η νομοθετική οδός είναι η ορθότερη, έχω επιφυλάξεις, έχω αμφιβολίες. Θεωρώ πως τα υψηλά επιτόκια, παρά τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν δεν είναι αιτία, αλλά σύμπτωμα ενός προβλήματος και πρέπει συνεπώς στις αιτίες να εγκύψουμε, διευκολύνοντας τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, διότι τελικά αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος που θα οδηγήσει και στην πτώση των επιτοκίων».

Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός δηλώνει ότι, αν χρειαστεί πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, αυτή δεν θα επιχειρηθεί με νέες φορολογίες. «Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική της κυβέρνησης. Η φορολογική σταθερότητα είναι σημαντική. Οι προσπάθειές μας έχουν επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών, χωρίς να αποτελούν οι μισθοί τον πρώτο και εύκολο στόχο. Το μισθολόγιο πρέπει να μειωθεί και μειώνεται, έχουν ληφθεί αποφάσεις στον προτεινόμενο προϋπολογισμό» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και η τρόικα αναγνωρίζει ότι «με τα δεδομένα, που έχουμε ενώπιόν μας, δεν προκύπτει ανάγκη για τη λήψη του όποιου νέου μέτρου».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κύπριος υπουργός σημείωσε: «χωρίς αμφιβολία, η πορεία της κυπριακής οικονομίας στη σημερινή κρίσιμη και οριακή κατάσταση είναι τεράστιο ζήτημα και τεράστιες είναι οι ευθύνες. Και κομμάτι αυτής της πορείας εγκληματικών λαθών και παραλείψεων, που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας, αφορά στο τραπεζικό σύστημα. Να αναδείξουμε τα λάθη, αλλά κυρίως πρέπει να δούμε τι θα γίνει για να πάμε μπροστά».

Ο Κύπριος υπουργός θα επισκεφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Οι επισκέψεις αυτές δήλωσε σχετίζονται με την ευρύτερη προσπάθεια της Κύπρου και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τα σημαντικά κέντρα αποφάσεων. «Χωρίς αμφιβολία, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα είναι σημαντικότατα κέντρα. Τα ταξίδια θα αποτελέσουν μια πολύ καλή ευκαιρία να εξηγηθούν οι άξονες της πολιτικής μας , αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία» κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ