2013-11-19 13:36:07
Φωτογραφία για Ρύθμιση χρεών και ομαδικές απολύσεις τα αγκάθια στο υπουργείο Εργασίας
Σημαντική είναι ακόμη, η απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την Τρόικα. Μπορεί να μην πρόκειται για χιλιόμετρα, πρόκειται όμως... σίγουρα για μέτρα, ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Στα αγκάθια παραμένει η επιμονή της Τρόικας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, κάτι για το οποίο έχει ασκήσει veto ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου, την περασμένη Κυριακή.

Η Τρόικα από την πλευρά της άσκησε veto στις αλλαγές όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι η ρύθμιση πρέπει να βελτιωθεί, με τις δόσεις να ανέλθουν σε 72, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο στόχος της είσπραξης 200 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Σε αυτό το επίπεδο, η Τρόικα αντιπρότεινε να εφαρμοστεί άμεση το μπλόκο στις επιστροφές ΦΠΑ και τις επιδοτήσεις σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία.


Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, οι δανειστές απαίτησαν να αλλάξει άμεσα, το καθεστώς που ισχύει για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ζητείται να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει το δικαίωμα σε μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να απολύσουν χωρίς ανώτατο όριο, αρκεί να βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας θα χάσει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίπτει τυχόν ομαδικές απολύσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει λάβει το μήνυμα από το Μαξίμου, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές, και κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέμα ομαδικών απολύσεων. Για το λόγο αυτό, αντέτεινε να περιμένουν την έκθεση του ILO, και να επανεξετάσουν το θέμα όταν υπάρχει η σύγκριση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας, θα προστεθεί τελικά η διάταξη για ηλεκτρονικό μπλόκο στις επιστροφές ΦΠΑ αλλά και στις πάσης φύσεως επιδοτήσεις, σε όσους χρωστούν στα ταμεία. Το υπουργείου εκτιμά ότι μπορεί ακόμη και 500 εκατ. ευρώ να μαζέψει από το συγκεκριμένο μέτρο, κυρίως για τον ΟΓΑ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι 170.000 αγρότες χρωστούν πάνω από 350 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι μόνο, υπολογίζεται ότι εισέπραξαν πέρυσι, από επιδοτήσεις, 1,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την είσπραξη των οποίων έχει αναλάβει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ υπερβαίνουν τα 550.000 άτομα, οι ασφαλισμένοι με χρέη προς τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ).

Η τρόικα, ζήτησε επίσης επιπλέον περιορισμούς στην καταβολή του ΕΚΑΣ, με νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ επέμεινε στη θέση της, αναφορικά με την επέκταση του μέτρου της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, με συμβάσεις έργου μικρής διάρκειας.

Λύσεις δεν βρέθηκαν επίσης, στο καυτό θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο στα πρώην ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών όσο και στο ΙΚΑ. Ενώ το θέμα της περικοπής μέρους των κοινωνικών πόρων, το οικονομικό επιτελείο σημείωσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή και μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει πόρισμα.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξεπεσμός...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ξεπεσμός...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ