2013-11-21 16:13:31
Φωτογραφία για Το ygeia360.gr παρουσιάζει τις πονηρές ρυθμίσεις της τροπολογίας του Άδωνι για τις τιμές των φαρμάκων
Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Πολύ "πονηρή" είναι η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία τίθεται την ερχόμενη Τετάρτη σε ονομαστική ψηφοφορία. Το ygeia360.gr παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα "πονηρά" σημεία της τροπολογίας του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη (εντός εισαγωγικών πάντα οι ακριβείς διατάξεις της τροπολογίας, εκτός εισαγωγικών τα σχόλια και οι παρατηρήσεις μας:

"Στις περιπτώσεις που κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων που έχει λήξει η περίοδος προστασίας προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, αυτές δεν επηρεάζουν αυτόματα τις τιμές των αντίστοιχων γενοσήμων ...".

Έτσι, δεν διατηρείται η αρχή της διαφοράς τιμής πρωτοτύπου – γενοσήμου, με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν γενόσημα ακριβότερα από τα πρωτότυπα !. Επίσης, καταστρέφεται η πολιτική της δραστικής αύξησης της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων στο σύνολο της συνταγογράφησης.

"Αυξήσεις τιμών δεν επιτρέπονται κατά τις αναθεωρήσεις τιμών με εφαρμογή των διατάξεων 1 έως 3, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν διορθώσεις".


Μόνον που κάθε κάθε αύξηση τιμής μπορεί να θεωρηθεί ως διόρθωση "Οι κανόνες τιμολόγησης, όπως ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος ισχύουν αναδρομικά από την 1/1/12".

Με άλλα λόγια, η μείωση κατά 50% στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων που έχει λήξει η περίοδος προστασίας τους (off patent) ισχύει μόνο για τα προϊόντα που έχουν χάσει την προστασία τους μετά την 1/1/12. Πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό των κυκλοφορούντων φαρμάκων, ενώ για τα υπόλοιπα θα ορίσει ο υπουργός Υγείας οριζόντια μείωση, η οποία, καταφανώς, θα είναι πολύ χαμηλότερη από το 50%...

"Όταν περισσότερα από ένα γενόσημα προϊόντα λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση βάσει του όγκου πωλήσεων"

Μα, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η λεγόμενη "δυναμική τιμολόγηση" βάσει του όγκου των πωλήσεων σε νέα γενόσημα, τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και, συνεπώς, δεν έχουν καταγράψει ακόμη πωλήσεις;

"Με απόφαση του υπουργείου Υγείας δύναται να καθορίζονται τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών".

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον τους φαρμακοποιούς και τους φαρμακαποθηκάριους, αλλά όχι την φαρμακοβιομηχανία!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ