2013-11-21 22:20:02
Φωτογραφία για Οι επεμβάσεις αδυνατίσματος μπλοκάρουν τη γήρανση!
Όχι μόνο προστατεύουν τους παχύσαρκους από το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, οι εγχειρίσεις αδυνατίσματος, αλλά μας «ξανανιώνουν» κιόλας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν σε κυτταρικό επίπεδο τις επιδράσεις των βαριατρικών επεμβάσεων σε 51 παχύσαρκους εθελοντές, διαπίστωσαν ότι, μετά την εγχείριση, το μήκος των τελομερών αυξήθηκε, γεγονός που υποδηλώνει την αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων, που τα προστατεύουν από τις βλάβες. Όσο περνούν τα χρόνια, οι άκρες «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε.

Για τους επιστήμονες, λοιπόν, η μέτρηση της βράχυνσής τους αποτελεί έναν τρόπο υπολογισμού της γήρανσης των κυττάρων.

«Η παχυσαρκία προκαλεί πρόωρη γήρανση και μειώνει το προσδόκιμο επιβιώσεως. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η χειρουργική αντιμετώπισή της, μπορεί να αντιστρέψει αυτές τις συνέπειες», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Μόρτον, διευθυντής του Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής του SUMC, επισημαίνοντας:

«Η αύξηση του μήκους των τελομερών σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων της ηλικίας, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι πνευμονοπάθειες.»
Πηγή
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ