2012-04-13 09:51:18
Φωτογραφία για Μέσω Ιντερνετ η φορολογική δήλωση για 800.000 Ελληνες
Μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα υποχρεωθούν να βρεθούν 800.000 μισθωτοί αγρότες ή συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, καθώς θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή τους δήλωση υποχρεωτικά μέσω Ίντερνετ!

Συγκεκριμένα, για λόγους οικονομίας στο χαρτί, το ΚΕΠΥΟ θα ταχυδρομήσει φέτος 800.000 έντυπα φορολογικών δηλώσεων λιγότερα από ότι πέρσι, καθώς τόσοι ήταν οι φορολογούμενοι που μέχρι πέρσι έκαναν τη δήλωσή τους χειρόγραφα. Από φέτος όμως δεν θα μπορούν καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα τους υποχρεώσει να την κάνουν ηλεκτρονικά μέσω του TaxisNET και ειδικού κλειδαρίθμου.

Ετσι, αντί για φάκελο με τη φορολογική δήλωση, αυτοί οι φορολογούμενοι θα λάβουν φέτος μια απλή επιστολή που θα τους ενημερώνει ότι με βάση το νόμο από φέτος πρέπει να κάνουν την δήλωση ηλεκτρονικά, αρκεί το εισόδημά τους το 2011 να ξεπέρασε και πάλι τις 12.000 ευρώ. Μαζί με την επιστολή, οι φορολογούμενοι αυτοί θα λάβουν από τη ΓΓΠΣ κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμο.


Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, ή μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου) και λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Τι θα κάνει ένας φορολογούμενος που πέρσι έκανε δήλωση με 15.000 ευρώ αλλά φέτος έχει πολύ λιγότερο εισόδημα; Σύμφωνα με το υπουργείο, θα πρέπει να υπολογίσει πρόχειρα το εισόδημά του το 2011 και αν είναι κάτω από τα 12.000 ευρώ, τότε να κάνει να επισκεφθεί μία ΔΟΥ για να ζητήσει να του δώσουν τα έντυπα για να κάνει εγγράφως τη δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31/12/2012. Έτσι, οι φορολογούμενοι μπορούν να προμηθευτούν τους νέους κωδικούς (κλειδάριθμο), καθ' όλο το έτος χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός.

Η διαδικασία λήψης κλειδαρίθμου από τους υφιστάμενους χρήστες, καθώς και ενεργοποίησης κωδικών για νέους χρήστες, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποστολής συστημένων επιστολών από τη ΓΓΠΣ. Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις ΔΟΥ για τις αιτήσεις που κάνουν για απόκτηση κλειδαρίθμου. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ