2012-04-13 13:06:05
Φωτογραφία για Με αδυναμίες η κάλυψη ορεινών περιοχών με ασθενοφόρα στην Κύπρο
Αδυναμίες, οι οποίες εξετάζονται μέσα στο πλαίσιο γενικότερου σχεδιασμού, φαίνεται να παρουσιάζει η κάλυψη των ορεινών περιοχών με ασθενοφόρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Σταύρο Μαλά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (ημερομηνίας 2 Απριλίου) του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στο θεσμό του εθελοντή οδηγού ασθενοφόρων, ο οποίος λειτουργεί σε ορισμένα αγροτικά Κέντρα Υγείας, όπου υπάρχει τοποθετημένο ασθενοφόρο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί το σύστημα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Αναφερόμενος στη γενικότερη προσπάθεια για παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας πάνω σε παγκύπρια βάση, σημειώνει ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή του θεσμού «Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου», τη δημιουργία νέων σταθμών ασθενοφόρων, την παγκύπρια επέκταση του Κέντρου Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων και την ανανέωση των ασθενοφόρων.


Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης των διασωστών, όπως αναφέρει, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων νέων σταθμών στην περιοχή Λακατάμιας, στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού, στην επαρχία Ορόκλινης και στην Πέγεια Πάφου.

Η δεύτερη φάση προβλέπει τη δημιουργία δύο σταθμών, ενός στην περιοχή Τριμίκλινης και ενός στην περιοχή Αστρομερίτη, οι οποίοι θα καλύπτουν απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται στην απάντηση του υπουργού Υγείας, ο σταθμός Λακατάμιας θα καλύπτει και τις ορεινές περιοχές Λευκωσίας. Οι περιοχές αυτές θα καλύπτονται, επίσης, από το νοσοκομείο Κυπερούντας.

Η δημιουργία σταθμών ασθενοφόρων για κάλυψη ολόκληρης της Κύπρου, αναφέρει ο δρ Μαλάς, στηρίζεται πάνω σε ειδική έρευνα που έκανε το Υπουργείο Υγείας. «Η

τοποθέτηση ασθενοφόρου σε μια κοινότητα, χωρίς το απαιτούμενο εκπαιδευμένο προσωπικό (οδηγών) πολύ συχνά δημιουργεί προβλήματα και δεν αποβαίνει προς όφελος των κατοίκων της υπαίθρου».

Υπενθυμίζεται, ότι αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται οι πρώτοι 50 διασώστες πληρώματος ασθενοφόρου, από τους οποίους 24 θα στελεχώσουν τους τέσσερις νέους σταθμούς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ