2012-04-13 14:07:01
Φωτογραφία για Τις φωτιές στην Ελλάδα θα τις σβήνουν τουρκικά ελικόπτερα;
Μπροστά σε ένα απρόσμενο ενδεχόμενο βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία: το ερχόμενο καλοκαίρι, τις φωτιές στα ελληνικά δάση να σβήνουν τουρκικά ελικόπτερα, καθώς δεν αποκλείεται το διαγωνισμό για την δασοπυρόσβεστη να τον κερδίσει τουρκική εταιρία. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βήματος, οι επιτελείς της Κατεχάκη ανέθεσαν τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού στον ανεξάρτητο φορέα NAMSA (ΝΑΤΟ Maintance and Suplly Agence), προκειμένου "να είναι αδιάβλητος, να μη διατυπωθεί καμία υπόνοια για εμπλοκή ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και να ησυχάσουμε από τα διαδοχικά σκάνδαλα με τις ενοικιάσεις ελικοπτέρων. Η ΝΑΜSA θα θέσει, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και ό,τι πει θα κάνουμε".

Να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια διεξάγεται μεγάλη δικαστική έρευνα για την ενοικίαση των ελικοπτέρων που αναλάμβαναν το έργο της δασοπυρόσβεσης.


Πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι για ύποπτες και επιζήμιες συναλλαγές, με δύο κυρίως εταιρείες που ανελάμβαναν έναντι ιδιαίτερα υψηλού κόστους το έργο της δασοπυρόσβεσης.

Ο διαγωνισμός γίνεται για την ενοικίαση 12 πυροσβεστικών ελικόπτερων - πέντε βαρέως και επτά μεσαίου τύπου - κόστους περίπου 20 εκατ. ευρώ, για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο.

Το ενδεχόμενο τον διαγωνισμό να κερδίσει μια τουρκική εταιρία είναι εφικτό, καθώς πληρεί τα αντικειμενικά κριτήρια που έχουν τεθεί.

"Η εταιρία έχει ιδρυθεί το 1975 από το τουρκικό στρατιωτικό ίδρυμα και έχει έδρα στην Αγκυρα. Η προσφορά είναι εξαιρετική από πλευράς τεχνικής υποστήριξης, ενώ μας κάνουν και καλή τιμή. Η ίδια εταιρεία είχε επιχειρήσει το 2007 να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την προμήθεια μη επανδρωμένων σκαφών από το Λιμενικό για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Τότε όμως η σχετική διαδικασία είχε σταματήσει μετά επαίνων για προφανείς εθνικούς λόγους" λένε υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το ενδεχόμενο αυτό έχει σημάνει συναγερμό στα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που προσπαθούν αποφύγουν αυτή την επιλογή.

Και όλα αυτά μετά τις αποκαλύψεις ότι πολλοί εμπρησμοί ελληνικών δασών τις τελευταίες δεκαετίες φέρεται να είναι έργο τούρκων ιδιωτών.

"Προσπαθούμε για το καλύτερο. Εχουν γνώση οι φύλακες και προσπαθούμε να εξαϋλώσουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο" δήλωσαν στο Βήμα υψηλόβαθμα στελέχη.

Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο. TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ