2013-12-03 11:22:09
Φωτογραφία για Eurogroup: Άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση
«Είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου» δηλαδή η διαπραγμάτευση με την τρόικα, αναφέρει το ενημερωτικό έγγραφο του Jeroen Dijsselbloem για την ατζέντα της συνάντησης του Eurogroup της... προσεχούς Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου. Το θέμα Ελλάδα βρίσκεται 2 φορές στην ατζέντα: για τις διαπραγματεύσεις (σημ. με την εκτίμηση ότι θα μείνει ανοικτό και το ζήτημα καταβολής της δόσης του 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου για το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμη συμφωνία) αλλά και για την ελληνική προεδρία του 2014 Ο επικεφαλής του Eurogroup στην προσωρινή ατζέντα που έχει ετοιμάσει εκτιμά ότι το μόνο που θα γίνει την Δευτέρα είναι ανταλλαγή απόψεων για την ελληνική διαπραγμάτευση χωρίς τη λήψη αποφάσεων. Αντιθέτως, χθες, μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο ΥΠΟΙΚ Γ Στουρνάρας ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα καταβολής του 1 δισ. ευρώ απάντησε ότι «κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, για να τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup». Ειδικά για την ΕΑΣ είπε ότι επιμένει σε εξαγωγικό χαρακτήρα και προτείνει μεταβατική περίοδο κατά την οποία «θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι».


Για το θέμα των πλειστηριασμών επιβεβαίωσε ότι με ή χωρίς συμφωνία θα υπάρχει νόμος έως το τέλος του έτους καθώς η κυβέρνηση «εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει».

Η Ατζέντα του Eurogroup

Στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η τρόικα ήταν μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στην Αθήνα και «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει σε έναν βαθμό τα μέτρα που προβλέπονταν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα προόδου».

«Είναι ακόμα άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου» αναφέρεται. Και τούτο διότι «μένει να δούμε εάν η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή επαρκώς τα συμφωνηθέντα μέτρα».

Για το 1 δισ. ευρώ αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνουν πρόσθετα μέτρα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων (αμυντικές βιομηχανίες) όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση, στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην περαιτέρω απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων (σημ κώδικας δικηγόρων).

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι θα συζητηθεί και το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για τους επόμενους έξι μήνες κατά την ελληνική προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2014. Αναφέρεται ότι αυτό το εξάμηνο μεταξύ άλλων έμφαση θα δοθεί και στην παρακολούθηση και στην παροχή βοήθειας προς τις χώρες του προγράμματος, δηλαδή την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο...
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ