2013-12-04 11:06:24
Φωτογραφία για Είναι η βρωμιά καλή για τα παιδιά ή μήπως το αντίθετο;
Πρέπει να ανησυχούμε όταν τα παιδιά πιάνουν τα πιο αηδιαστικά πράγματα; 

Είναι η βρωμιά επικίνδυνη για την υγεία τους ή μήπως το αντίθετο;

Στα νήπια συστήνουμε να αποστειρώνουν οι μαμάδες τα είδη που χρησιμοποιούν, για να τα προφυλάξουμε από τυχόν λοιμώξεις. 

Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση, επιστημονικά τεκμηριωμένη, να πούμε ότι κάνουμε σωστά.

Υπάρχει σήμερα η «θεωρία της υγιεινής» που λέει ότι τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται σε μολυσμένα περιβάλλοντα, για να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα γερό αμυντικό σύστημα στο μέλλον. Όπως το μυαλό των παιδιών χρειάζεται παραστάσεις για να αναπτυχθεί, έτσι και το αμυντικό σύστημα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με διάφορα μικρόβια και ιούς για να γίνει ανθεκτικό.

Ναι αλλά είναι δεδομένο ότι το παιδί μπορεί να παθαίνει διάρροιες με αυτή τη συμπεριφορά! Η απάντηση είναι ότι ίσως συμβαίνει αυτό, αλλά οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά που είχαν περισσότερες διάρροιες σε ηλικία κάτω των 2 ετών, ανέπτυξαν λιγότερες ασθένειες στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.


Το αποστειρωμένο περιβάλλον και ο υπερπροστατευτισμός, στον οποίο υποβάλλονται μερικές φορές τα παιδιά, τα εκθέτουν σε κίνδυνο για ανάπτυξη αλλεργιών, άσθματος και πνευμονικών λοιμώξεων. Επίσης νεότερες μελέτες δείχνουν ότι στα «καθαρά» παιδιά αναπτύσσεται μεγαλύτερο φλεγμονώδες φορτίο στο σώμα τους, καθώς μεγαλώνουν. Το φλεγμονώδες φορτίο έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη και άλλων ασθενειών, που δεν έχουν σχέση με τις λοιμώξεις, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τα αντιβιοτικά στα μικρά παιδιά. Με την αντιβίωση σκοτώνουμε τα μικρόβια γρήγορα πριν καλά-καλά προλάβει να αντιδράσει το αμυντικό σύστημα του παιδιού, με αποτέλεσμα αυτό να ατροφεί. Επίσης με την πρακτική αυτή σκοτώνουμε και τα «φυσιολογικά» μικρόβια που κατοικούν στο σώμα μας και τα οποία είναι υπεύθυνα να απομακρύνουν τα ξένα μικρόβια, που απειλούν την υγεία μας.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν κάθε φορά που βλέπουμε ένα παιδί να πιάνει τα κόπρανα ενός ζώου; Σίγουρα θα το μαλώσουμε αλλά δεν θα πρέπει να μας πιάνει πανικός. Μελέτες που έγιναν σε παιδιά που κατοικούν σε φάρμες αποκάλυψαν ότι αυτά τα παιδιά είχαν μικρότερα ποσοστά αλλεργίας και άσθματος.

Θα πρέπει δηλαδή να μην είμαστε νευρωτικοί με την καθαριότητα και να κρατάμε τις ισορροπίες. Η σχέση του ανθρώπου με τα μικρόβια είναι πανάρχαια και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να την χαλάσουμε Ρηγόπουλος Δημήτριος

Παθολόγος-Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ