2012-04-13 21:46:04
Φωτογραφία για Άλλη μία παρέμβαση της Λαγκάρντ υπέρ μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Ακόμα μία έμμεση προτροπή προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν μετεκλογικά έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα... δημοσιογράφου μετά το πέρας της ομιλίας της στο Brookings Insitute στην Ουάσινγκτον. Η επικεφαλής του ΔΝΤ απέδωσε εύσημα στην λειτουργία του μοντέλου της κυβέρνησης Παπαδήμου- και στον ίδιον προσωπικά- κατά τους τελευταίους κρίσιμους για την Ελλάδα μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος με τον οποίον το Ταμείο βλέπει την πολιτική κατάσταση και το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα μας συνίσταται από τα εξής τρία στοιχεία:

- Πρώτον, οι εκλογές από την στιγμή που δεν αποφεύχθηκαν, έχουν καταστεί πλέον κάτι σαν «αναγκαίο κακό» με την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις την επομένη των εκλογών δε θα βυθίσουν τη χώρα στη δίνη της ακυβερνησίας. Πηγές του Ταμείου τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και εκτιμούν ότι οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις- αν αυτές προκληθούν από τα κόμματα- θα δημιουργήσουν μία άνευ προηγούμενου πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα που μπορεί να τινάξει την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος στον αέρα.


- Δεύτερον, ότι τα δύο μέχρι στιγμής μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που έχουν συνταχθεί πίσω από τους στόχους του νέου προγράμματος, είναι αυτά που την επομένη των εκλογών θα πρέπει να έχουν κερδίσει τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτών των στόχων. Την επόμενη βδομάδα στη διεθνή συνδιάσκεψη στην Ουάσινγκτον, πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να ενταθούν οι δηλώσεις στελεχών του Ταμείου προς την κατεύθυνση της στήριξης των δύο μεγάλων κομμάτων ως τη μόνη "υπεύθυνη" επιλογή που διασφαλίζει την εφαρμογή και όχι τον εκτροχιασμό του προγράμματος, με δεδομένο ότι καμία άλλη από τις πολιτικές δυνάμεις δεν έχει δεσμευτεί για την υλοποίησή του την επομένη των εκλογών.

- Τρίτον, θεωρείται αναπότρεπτη ανάγκη η συνέχιση του μοντέλου συνεργασίας που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πλέον τόσο με τις επίσημες όσο και τις ανεπίσημες τοποθετήσεις στελεχών του Ταμείου ότι την επομένη των εκλογών η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και η απρόσκοπτη συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την οικονομία, περνάει μόνο μέσα από την επίδειξη συναίνεσης και συνεργασίας των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων στον στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι κάτι που το Ταμείο έχει φροντίσει να θέσει εν γνώση με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Επιπλέον κ. Λαγκάρντ στην ομιλία της στο Brookings Insitute έστειλε και ένα μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό για τη "γενναιότητά του" στην προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση ενώ δεν άφησε περιθώριο καμίας παρερμηνείας στην τοποθέτησή της ότι για να υπερβεί η ευρωζώνη τα προβλήματα "απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν". Στην εαρινή σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη βδομάδα η ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ με επιπλέον πόρους θα είναι το κεντρικότερο ίσως θέμα συζήτησης αυτή τη φορά.
defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ