2012-04-14 08:28:08
Φωτογραφία για Η κρίση επέστρεψε σε Μαδρίτη και Ρώμη
Νέααύξηση των επιτοκίων δανεισμού παρά τη σκληρή λιτότηταΗ άνοδος των επιτοκίωνδανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας στις τελευταίες δημοπρασίες χρεογράφων, η πτώσητων δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις προηγούμενες ημέρες αλλά και οιαγωνιώδεις προσπάθειες ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών της ΕΚΤ νακατευνάσουν την ανησυχία αναλυτών και επενδυτών δείχνουν με τον πιο έκδηλοτρόπο ότι η κρίση στην ευρωζώνη όχι μόνο δεν έχει αποσοβηθεί, αλλά βρίσκεται σενέα φάση αναζωπύρωσης. 

 Από τις αρχές της εβδομάδας η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των 10ετών ομολόγων τηςΓερμανίας με τους αντίστοιχους τίτλους Ισπανίας και Ιταλίας έχουν αναρριχηθείστα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Η πρόσκαιρη ευφορία πουδημιούργησε η ανακοίνωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους έχει παρέλθει προπολλού και πλέον η Ισπανία θεωρείται ο νέος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μετάτην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. 


Παρά τα μέτρα εξοικονόμησης 27 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΜαριάνοΡαχόι στοπλαίσιο του εφετινού προϋπολογισμού (του πιο σκληρού της μεταπολιτευτικήςπεριόδου, όπως ομολόγησε ο ισπανός πρωθυπουργός), το spreadτης Μαδρίτης κυμαίνεται πλέον στις 410 μονάδες και το επιτόκιο των 10ετώνομολόγων αγγίζει ξανά, μετά από πολλούς μήνες, το 6%. 

Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν την ανησυχία των αγορών που προδιαγράφουν ένα«ελληνικό« μέλλον για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ούτε τα μέτραλιτότητας ούτε οι διαβεβαιώσεις ισπανών και κοινοτικών αξιωματούχων πείθουν ότιη Μαδρίτη μπορεί να επιτύχει τον αναθεωρημένο (και με τη συναίνεση τωνΒρυξελλών) στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. 

Στο στόχαστρο και ο «συνεπής» Μόντι 

Αν όμως ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος της επίθεσης των χρηματαγορών είναι η Ισπανία, οδεύτερος είναι αναμφίβολα η Ιταλία. Η κυβέρνηση του ΜάριοΜόντι έχειπροσπαθήσει να επιδείξει τη μεγαλύτερη αφοσίωση στη δημοσιονομική προσαρμογήκαι συχνά «διαφημίζεται» ως παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες«προβληματικές» οικονομίες του Νότου της Ευρώπης και όχι μόνο. 

Ωστόσο δεν έχει διαφύγει της «προσοχής» των κερδοσκόπων: το ιταλικό spread έφθασε την περασμένη Τρίτη τις 400 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο,ανηφορίζοντας ξανά προς τις 500 μονάδες, τις οποίες είχε φθάσει στα τέλη του2011. Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και ομολόγων που προηγήθηκαν αυτή τηνεβδομάδα η Ρώμη πλήρωσε ακριβά τον δανεισμό της από τις αγορές καταβάλλοντας σεορισμένες περιπτώσεις επιτόκιο διπλάσιο της τελευταίας δημοπρασίας αντίστοιχωντίτλων. 

«Το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο σκληρό για την περιφέρεια της ευρωζώνης.Τα επιτόκια θα ακολουθήσουν συνολικά ανοδική πορεία, αν και θα παραμείνουμεπροσηλωμένοι σε αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας» δήλωσεχαρακτηριστικά ο αναλυτής της γερμανικής συνεταιριστικής τράπεζας DZ Bank, ΜίκαελΛέιστερ, στη γαλλική «Les Echos».Ως αχίλλειος πτέρνα της ιταλικής οικονομίας εμφανίζεται η ύφεση, καθώςπροδιαγράφεται πολύ βαθύτερη (-2,2% του ΑΕΠ) έναντι της αρχικής μετριοπαθούςεκτίμησης (-0,5%).

Ομως και οι χώρες που βρίσκονται ήδη υπό την ασφυκτική πίεση του ΔΝΤ δεν είναιστο απυρόβλητο. Ο γερμανός τραπεζίτης της ΕΚΤ προσπάθησε να κατευνάσει τιςανησυχίες δηλώνοντας ότι «ηΙρλανδία δεν πρόκειται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης» μετάτην εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Ωστόσο η έμμεση έκκληση του γάλλου συναδέλφου του στη Φρανκφούρτη ΜπενουάΚερέ γιαεπανέναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ αντανακλά στηνπραγματικότητα τον φόβο ότι ευρωπαϊκή κρίση έχει ήδη ξεκινήσει το νέο επεισόδιοτης πολύμορφης κρίσης της ζώνης του ευρώ.
πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ