2013-12-09 23:59:12
Φωτογραφία για Το Εθνικό Θέατρο στο Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη
Στο ετήσιο Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, συμμετείχε με πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας το Εθνικό Θέατρο.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Ρωσικής Εθνογραφίας, με θέμα:

«Οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο θέατρο», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της κρατικής υποστήριξης στο θέατρο αλλά και στον πολιτισμό εν γένει, τη σπουδαιότητα της εξωστρέφειας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, της συμμετοχής μας σε διεθνείς πολιτιστικές δράσεις, συνεργασίες, ανταλλαγές, αλλά και τη σημασία που έχει ο πολιτισμός ως μια δύναμη ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και συνδυασμού του με άλλες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας μιας χώρας, όπως ο τουρισμός.

Ακόμη, ο Σωτήρης Χατζάκης επισήμανε την ανάγκη οργανωμένης στρατηγικής απέναντι στους χορηγούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρόσθεσε πως το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με επιχειρηματικές μονάδες θα πρέπει να οργανώσουν μια πολιτική εξωστρέφειας στην οποία ο πολιτισμός θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματική δραστηριότητα και το αντίστροφο.


Στην εκδήλωση -που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης και το Θέατρο Maly- συμμετείχαν καλλιτεχνικοί διευθυντές των θεάτρων της Ευρώπης, σημαντικοί σκηνοθέτες αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας, όπως η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλγκα Γκόλοντετς, ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης Λεβ Ντόντιν, o πρόεδρος της Ένωσης Ιλάν Ρονέν, η διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου του Όσλο Χάνε Τόμτα, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας Μίχαελ Ντότσεκαλ, o γενικός γραμματέας του Premio Europa Αλεσάντρο Μαρτίνες, oι σκηνοθέτες Βαλερί Φοκίν, Μιχαήλ Μπίτσκοφ, Αννα Μπάντορα κ.α.

Με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είχε κατ' ιδίαν συνομιλίες με την Όλγκα Γκόλοντετς, τον Λεβ Ντόντιν, τον Ιλάν Ρονέν, την Αννα Μπάντορα και την εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, Ρουθ Χέινεν.

Στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης όπου το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει ως μέλος. Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκε ήταν το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe για την ενίσχυση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και η σύναψη νέων συνεργασιών.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ