2012-04-14 13:52:24
Φωτογραφία για Καλμαζίδης: Αυτή η ομάδα είχε... balls
Καλμαζίδης: "Αυτή η ομάδα είχε... balls" 14/4/2012  Ο Γιάννης Καλμαζίδης, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, μίλησε για τα όσα συνέβησαν στον Ολυμπιακό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τι είπε για τους Κρίστιανσον, Μίλκοβιτς, Γκουλινέλι, Τζούριτς, Ντεσπέιν, για την ομάδα που είχε "balls", για την φετινή κακή σεζόν, αλλά και για τα ερυθρόλευκα αποδυτήρια. Ο Γιάννης Καλμαζίδης, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη του στην εφημερίδα "ΦΩΣ" και στον Στέφανο Λεμονίδη, μίλησε για τα όσα συνέβησαν στον Ολυμπιακό τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραμονής του στον Πειραιά. Τι είπε ο Έλληνας τεχνικός των τίτλων για τους Κρίστιανσον, Μίλκοβιτς, Γκουλινέλι, Ντεσπέιν, για την ομάδα που είχε "balls", για για τα ερυθρόλευκα αποδυτήρια, ενώ αναφέρθηκε στις χαρές και τις λύπες που έζησε στο μεγάλο λιμάνι.

Για το ότι έφυγε από τον Ηρακλή και ήρθε στον Ολυμπιακό με τον Άντερσον: "Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Κράβαρικ που είχε προαναγγείλει πως θα είναι πρόεδρος-προπονητής-παίκτης και καταλάβαμε ότι τελείωσε για εμάς το κεφάλαιο Ηρακλής. Μετά ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό και δεν σκεφτήκανε ούτε στιγμή".


Οι διαφορές Ηρακλή-Ολυμπιακού: "Δουλεύουν διαφορετικά. Στον Ολυμπιακό υπάρχει περισσότερος επαγγελματισμός, υπάχει κάτα κάποιο τρόπο σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, ενώ στον Ηρακλή κυριαχρχούν περισσότερο οι προσωπικές σχέσεις, είναι φιλαράκια. Η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση".

Για την μεταγραφή του Μίλκοβιτς, την προσωπικότητα του, αλλά και την αξία του, δήλωσε: Ο προυπολογισμός ήταν μικρότερος, θέλαμε για διαγώνιο τον Τεχέδα, αλλά μετά προέκυψε ο Μίλκοβιτς και ποιος προπονητής θα αρνιόταν τον ερχομό ενός τέτοιου παίκτη; Είχε τις ιδιοτροπίες ενός σταρ, αλλά στις προπονήσεις έδινε το 100% των δυνατοτήτων του και τραβούσε τους άλλους. Και το λέω αυτό διότι υπάρχουν και παίκτες έχουν ιδιοτροπίες χωρίς να βοηθούν την ομάδα. Ο Μίλκοβιτς βοηθούσε τόσο την ομάδα, όσο και τους συμπαίκτες του.

Για την αποχώρηση του στενού του συνεργάτη (και πρώτου προπονητή), Άντερς Κρίστιανσον, σχολίασε: "Ο Άντερς πιέστηκε πολύ σαν ξένος, σε ξένη πόλη. Είχε μάθει από το Μασέικ και τον ρακλή να πηγαίνει μετά τις προπονήσεις με τους παράγοντες για μία μπίρα, για φαγητό, να συζητά μαζί τους, να κάνει παρέα, και εδώ δεν τα είχε αυτά, αφού επικρατεί επαγγελματισμός. Δεν έχει οικογένεια, ήταν μόνος και δεν ένιωθε καλά. Και αυτό συμβαίνει στον Ολυμπιακό με όλους τους ξένους και ιδιαίτερα με αυτούς που δεν είναι εύκολοι στο να κάνοιυν παρέες και φίλους, όπως ο Χιμένες που ήταν σαν ψάρι έξω από τα νερά του. Την δεύτερη σεζόν του στον Πειραιά, ο Κρίστιανσον έχασε τον έλεγχο. Υπήρχε πρόβλημα ανάμεσα σε Μίλκοβιτς-Τίσερ και οι σχέσεις του με τον Μίλκοβιτς ήταν "κρύες". Δεν ήταν η ήττα από τον ΠΑΟΚ που τον οδήγησε στην παραίτηση. Ήταν ψυχολογικά άσχημα, δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει και έφυγε. Μου έλεγε "δεν αντέχω, δεν μπορώ" και αποχώρησε".

Για το πρώτο του ματς ως πρώτος προπονητής και τη νίκη επί της Καζάν, τόνισε: "Με βοήθησε αυτό το αποτέλεσμα. Εκείνη η ομάδα εξάλλου ήταν από τις καλύτερες όπως των εποχών. Μου συμπαραστάθηκε και ο Μίλκοβιτς που ένιωθε και υπεύθυνος για την αποχώρηση του Κρίστιανσον. Ένιωθε κομμάτι του προβλήματος. Ο Ιβάν με βοήθησε τα μέγιστα, μαζί με τους Τίσερ, Καλντέιρα, βέβαια, που ήταν μεγάλες προσωπικότητες.

Για την απώλεια του Κυπέλλου το 2010, επεσήμανε: "Δεν μου χρέωσαν την ήττα για αυτόν τον τελικό. Ήταν η εποχή που ο Μίλκοβιτς έπαιζε κακοδιάθετα. Με φώναξαν οι Κούβαρης-Ταρνατώρος και ένας εκπρόσωπος των φιλάθλων, ένας ψηλός που το όνομά του τελείωσε σε -όπουλος, και μου είπαν να διώξουμε τον Μίλκοβιτς. Τους απάντησα ότι αυτό δεν γίνεται και στο τέλος πήραμε το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας κόντρα στον Παναθηναϊκό".

Για την πρόσληψη-σοκ του Γκουλινέκι, αν και ήταν πρωταθλητής, είπε: "Δεν κατηγορώ την διοίκηση για αυτή την απόφαση. Ήταν λογικό να θέλουν έναν έμπειρο προπονητή και να μη με εμπισευόντονται στο τιμόνι του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας. Ο Γκουλινέλι στη συνέχεια αποχώρησε γιατί δεν ήταν καλά τα πράγματα στην ομάδα. Και ήταν λάθος του που έβαζε μπροστά τους παίκτες, αντί να ασχοληθεί εκείνος με το οικονομικό πρόβλημα που υπήρχε. Για αυτό και μάζεψα τους νεαρούς Έλληνες, τον Φιλίποβ, τον Κοκκινάκη, τον Φράγκο, τον Τζούριτς και τους είπα να κοιτάζουν την δουλειά τους και την προπόνηση. Αντέδρασα γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να ξεκινήσουν λανθασμένα την καριέρα τους, με αποχές και συγκρούσεις με την διοίκηση. Μαζί με τον Γκουλινέλι έφυγαν και οι Κραλ, Ζέκοφ, κάτι που ήταν δίκοπο μαχαίρι. Ναι μεν αποδυναμώθηκε η ομάδα, αλλά απελευθερωθήκαμε από το άγχος. Και τέταρτοι να ερχόμασταν δεν θα μας έλεγαν τίποτα".

Για τον Ντεσπέιν, σχολίασε: "Περίεργο παιδί, αλλά βρήκα το κουμπί του. Δεν έπαιξε σε ένα ντέρμπιμε τον Παναθηναϊκό στην Γλυφάδα, επειδή δεν είχε πληρωθεί, αλλά το αντιμετω΄πίσαμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δερν έκανε προπονήσεις γιατί ήταν κουρασμένος ή πονούσε η μέση του. Δύσκολος χαρακτήρας, αλλά έβρισκα τον τρόπο και τον ξεξεγελούσα, με την καλή έννοια, και έπαιρνα το καλύτερο δυνατό γι ατην ομάδα. Υπήρχε όμως και ο Τζούριτς που ήταν και αυτός δύσκολος, αλλά είχε τεράστια θέληση και μεγάλο αθλητικό εγωισμό. Και ο Φράγκος και ο Παπάζογλου. Εκείνη η ομάδα είχε ηγέτες, σε αντίθεση με την εφετινή. Είχε παίκτες με "balls", που δεν έκαναν φλότινγκ σέρβις στο τέλος του αγώνα".

Για το ότι στα ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟ ο Ολυμπιακός έχανε πάντα στην αρχή με 0-2 και στη συνέχεια κέρδιζε με 3-2, απάντησε: "Γνωρίζαμε πως είμαστε πολύ καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν είχε καθόλου καλό σερβίς. Εμείς ήμασταν πολύ καλοί σε σερβίς και μπλοκ. Το ματς κλειδιί αυτών των αγώνων ήταν του Κυπέλλου. Εκεί που πήγε στο τέλος ο Ντεσπέιν και με δύο άσσους γύρισε το ματς. Και φυσικά το παιχνίδι που έβαλα κεντρικό τον Τζούριτς και διαγώνιο τον Ντεσπέιν.

Για την φετινή αποτυχημένη σεζόν, τόνισε: "Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Κομβικό σημείο ήταν πως αργήσαμε να συμφωνήσουμε με την διοίκηση. Ζήτησα να αποκτηθεί ένας εκ των Στεφάνου-Παπαδημητρίου κααι να μην ανανεώσει ένας παλιός παίκτης, αλλά δεν έγινε. Πήραμε τον Χιμένες και ήταν ένα ρίσκο. Τον "πετάξαμε" σε ένα ξενοδοχείο και δεν τον αγκαλιάσαμε όσο θα έπρεπε, για να αισθανθεί μία "ζεστασιά". Ο Νοβότνι ήταν μία καλή επιλογή, σπουδαίος επιθετικός, αλλά έπρεπε να υποστηριχθεί από το λίμπερο και τον άλλο ακραίο στην υποδοχή. Ο Πίντο εξάλλου μπορούσε να μας βοηθήσει με την καλή υποδοχή και την εμπειρία του, αλλά ήρθε απροπόνητος. χωρίς καλή φυσική κατάσταση. Οι παίκτες αυτής της ηλικίας δεν πρέπει να θέλουν να παίζουν σε τόσο καλό επίπεδο. Το διαπίστωσα όταν ήρθε, του το επεσήμανα, μου ζήτησε συγνώμη, αλλά... τι να την έκανα την συγνώμη του. Ίσως όμως βιαστήκαμε να τον διώξουμε. Θα μπορούσε να μας βοηθήσει, αν γυμναζόταν. Έπαιξε πέντε μας, άρχισε η πίεση "τι να το κάνουμε αυτό το παλτό, τι τον κρατάμε", και του δεν του δώσαμε ευκαιρία".

Για τον Φιγκερόα, είπε: "Δεν είχε καλή υποδοχή και αυτοπεποίθηση. και αφήσαμε τον Κοκκινάκη απροστάτευτο. Ο μικρός έκανε τεράστια άλματα, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος του Ολυμπιακού. Σε κάποια μας έπρεπε να μείνει έξω.

Για τον έλεγχο των ερυθρόλευκων αποδυτηρίων που χάθηκε: "Ομολογώ πως έχασαν τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Οι σχέσεις Κουζούνη-Πετρέα δεν ήταν οι καλύτερες. Και δεν ήταν θένα να γίνω αυστηρός. Το έκανα, μιλούσα σε όλους τους παίκτες κατ' ιδίαν και έφερα κοντά τον έναν με τον άλλον, αλλά, μερικά πράγματα είναι και θέμα χαρακτήρων. Κάποιος που μιλάει συνεχώς και έχει άποψη για όλα, δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Και υπήρχε τέτοιος παίκτης στον Ολυμπιακό. Πιστεύω με μία-δύο κινήσεις, ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να βρεθεί ξανά στην κορυφή. Αυτά τα είπα στον πρόεδρο. Τα γνωρίζει, πρέπει η ομάδα να αναπνεύσει".

www.redplanet.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ