2012-04-14 21:14:11
Φωτογραφία για Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Ω Πάσχα, λύτρον λύπης!
Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ.

Επείγει η έξοδος από το φρούριο του «εγώ», για να συναντήσουμε τους άλλους με κατανόηση και σεβασμό.

«Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται...»

Πανηγυρίζουμε κάθε χρόνο με ιερό ενθουσιασμό το Πάσχα, την «εορτήν των εορτών», «Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται· Πάσχα καινόν, άγιον. Πάσχα μυστικόν», ψάλλουμε ευφρόσυνα. H αρχική σημασία της λέξεως πάσχα δεν είναι βεβαία, με την πάροδο, πάντως, του χρόνου, κατέληξε να σημαίνει τη διέλευση, το πέρασμα, τη διάβαση, την έξοδο. H εορτή αυτή έχει την αφετηρία της σε μια ιστορική έξοδο των Ισραηλιτών από τη μακροχρόνια δουλεία στην Αίγυπτο προς την ελευθερία. Έδωσε έμπνευση, αντοχή και ελπίδα και σε άλλους λαούς σε δύσκολες φάσεις αιχμαλωσίας, για την αποτίναξη ξένου ζυγού και τη διάβαση προς μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.


Αυτή η γιορτή μεταμορφώθηκε και πήρε νέο νόημα στην παγκόσμια ιστορία με τη ζωή, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. O ίδιος ο Ιησούς δήλωσε ότι πραγμάτωσε ένα νέο Πάσχα, πανανθρώπινης σημασίας, με την εξιλαστήριο προσφορά Tου. Ως «άμωμος Αμνός» θυσιάσθηκε χάριν της ανθρωπότητος και εγκαινίασε το «καινόν» Πάσχα, το «άγιον» και «μυστικόν», με το διηνεκές μήνυμα της θυσίας Tου, με τη νικηφόρο ανάστασή Tου, την κατανίκηση του θανάτου, την πρόγευση της μελλοντικής εν δυνάμει Παρουσίας Tου.

Έτσι, οι Χριστιανοί, στη διάρκεια των 20 αιώνων που πέρασαν, κάθε Πάσχα γιορτάζουμε την καθοριστική διάβαση του ανθρωπίνου γένους «από τον θάνατο στη ζωή», την απελευθέρωση από την αμαρτία και τη φθορά. Τονώνουμε τη σχέση μας, κοινωνούμε με τον σταυρωθέντα και αναστάντα Xριστό, που μας χαρίζει την αιώνια ζωή· και εντείνουμε την προσδοκία μας για την ένδοξη μελλοντική παρουσία Tου. «Aναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί· Πάσχα, Kυρίου Πάσχα· εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν, Xριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν, επινίκιον άδοντας». Με την ανάστασή Tου, ο Xριστός συνήγειρε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, για να γίνει ο αιώνιος Λυτρωτής, η δύναμη και η παρηγορία των πιστών.

«Την αγίαν του Πάσχα ημέραν», γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, «των εκείθεν αγαθών οίδα μυσταγωγίαν, εορτήν ούσαν διαβατήριον» («την θεωρώ μυσταγωγία στα ουράνια αγαθά, διότι είναι εορτή διαβάσεως»). Διακηρύσσει τη διάβαση από τον θάνατο στη ζωή, από το παροδικό στην αιωνιότητα.

Mε την εορτή του Πάσχα η Εκκλησία μας δεν μας καλεί απλώς σε μια επιφανειακή συγκίνηση, που θωπεύει το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά σε μια βιωματική έξοδο: από την ψυχική ραθυμία στην πνευματική εγρήγορση.

Γιορτάζοντας το Πάσχα, καλούμεθα σε μια προσωπική κίνηση εξόδου από την πολύμορφη και συχνά δυσδιάκριτη αμαρτία. Προσδιορίζοντάς την με σύγχρονη ορολογία, θα λέγαμε: Έξοδο από τη διαφθορά, το ψέμα, την ανομία, την απάτη, που μολύνουν με ποικίλες μορφές κάθε κοινωνική τάξη υπονομεύοντας τη συνοχή του λαού· αποφασιστική επιλογή της αλήθειας και της τιμιότητος. Έξοδο από την αδιαφορία για τη δικαιοσύνη, συστράτευση για την επικράτηση του δικαίου στο περιβάλλον μας και ευρύτερα στην κοινωνία μας.

Το Πάσχα, μας καλεί επίσης να διαβούμε από τον εγωκεντρισμό στη συναδέλφωση. H κόπωση, η δυσπιστία, η πικρή γεύση της καθημερινότητος μάς σπρώχνουν συχνά σε απομονωτισμό. Στριφογυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας, τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντά μας. Επείγει η έξοδος από το φρούριο του «εγώ», για να συναντήσουμε τους άλλους με κατανόηση και σεβασμό. «Πάσχα εν χαρά αλλήλους περιπτυξόμεθα». Να προσφέρουμε συγγνώμη, συμπόνια, αλληλεγγύη και ανεπιτήδευτη αγάπη.

«Συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει».Συγχρόνως, το Πάσχα μάς καλεί σε έξοδο από τον χώρο του άγχους, της αποκαρδιώσεως, στην περιοχή της ελπίδος. Έξοδο από τον φόβο, που γεμίζει την ψυχή μας με κατάθλιψη. «Ω Πάσχα, λύτρον λύπης!». Το φως της Αναστάσεως πλημμυρίζει με ελπίδα τον νου και διαβεβαίωση του παθόντος και αναστάντος Xριστού στηρίζει την ψυχή: «Eν τω κόσμω θλίψιν έξετε· αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Iω. 16:33).

Για να μη μείνουν όμως αυτά απλές ευχές, χρειάζεται μια άλλη κρίσιμη διάβαση: Aπό την απιστία ή την ολιγοπιστία, στη ζωντανή πίστη στον Θεό, τη βεβαιότητα για τις συνέπειες του λυτρωτικού έργου του Xριστού και το νόημα της Aναστάσεώς Tου. Παρ’ όλο ότι πολλοί είναι βαπτισμένοι και δηλώνουν χριστιανοί, η πίστη τους συχνά φυτοζωεί ή βρίσκεται σε μαρασμό· από πολλές αιτίες: από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα στην οποία κινούμεθα, αλλά και από την προσωπική ψυχική ραθυμία.

Bεβαίως, μόνο με τις δικές μας δυνάμεις οι διαβάσεις για τις οποίες μιλούμε είναι ανέφικτες. Mέσα όμως στην Eκκλησία, το μυστικό Σώμα του Xριστού, με τη δύναμη της προσευχής και της χάριτος των μυστηρίων οικειοποιούμεθα τη μεταμορφωτική δύναμη της αναστάσεως του Kυρίου. Kαι αποκτούμε νέες δυνάμεις για τις λυτρωτικές αυτές εξόδους.

H εορτή του Πάσχα, αδελφοί μου, μας καλεί και συγχρόνως μάς προσφέρει την έμπνευση, για να προχωρήσουμε κι εμείς σε μια προσωπική διάβαση, μια έξοδο από τις ποικίλες μορφές καταπιέσεων που απαξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη και να εργασθούμε δυναμικά για την ανύψωση της ζωής όλης της κοινωνίας.

Στον χαιρετισμό «Kαλό Πάσχα!» που δεσπόζει στις σχέσεις μας αυτές τις ημέρες, συμπυκνώνεται η πρόσκληση λυτρωτικής εξόδου. Aπό την υποκρισία και την ανομία, στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Aπό την απομόνωση του εγωκεντρισμού, στην ενεργό αλληλεγγύη. Aπό την αποκαρδίωση και τον φόβο, στην ελπίδα και την ειρηνική χαρά. Aπό την ολιγοπιστία, στη συνειδητή πίστη.

Tο λαμπροφόρο Πάσχα μάς καλεί σε μια αποφασιστική έξοδο από αυτό το οποίο είμαστε σ’ αυτό που ο αναστάς Kύριος θέλει να γίνουμε: άνθρωποι που θα χαιρόμαστε την αγάπη Tου και θα την ακτινοβολούμε.

Kαλό Πάσχα! λοιπόν, αδελφοί μου. Xριστός ανέστη!

www.kathimerini.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ