2013-12-25 01:26:43
Φωτογραφία για Χιλιάδες οι νεκροί στο Σουδάν
Χιλιάδες άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν έχουν χάσει την ζωή τους στις μάχες που μαίνονται εδώ και περίπου μία εβδομάδα στη χώρα, και στις... σφαγές μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και αυτές που υποστηρίζουν τον αντίπαλό του και πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

«Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ο απολογισμός (των νεκρών) φτάνει τους χιλιάδες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τόμπι Λάνζερ.

Εξάλλου ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση στο Μπέντιου, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι, όπου σήμερα βρέθηκε ένας ομαδικός τάφος με τουλάχιστον 34 σορούς, είναι «τεταμένη».

«Υπάρχουν πολλοί οπλισμένοι άνδρες και σχεδόν κανένας πολίτης στους δρόμους», σημείωσε. «Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 7.000 άμαχοι βρίσκονται μέσα στη βάση του ΟΗΕ (που βρίσκεται εκεί), οι αρχές της οποίας αναγκάστηκαν εξάλλου να επεκτείνουν την περίμετρό της», πρόσθεσε εξάλλου.


Συγκρούσεις σημειώνονται στις μισές από τις πολιτείες του Νοτίου Σουδάν, το οποίο έχει συνολικά 10, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας φόβους για μια επικείμενη ανθρωπιστική τραγωδία.

Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Νότιο Σουδάν από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Κιρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρό του για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Ο Ρικ Μάκαρ, ο οποίος καθαιρέθηκε τον Ιούλιο, εξέφρασε τέλος την πρόθεση «να αρχίσει συνομιλίες» με τον αντίπαλό του στην Αντίς Αμπέμπα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ