2013-12-25 02:55:06
Φωτογραφία για Βασιλική χάρη στον Alan Turing
Εξήντα ένα χρόνια μετά την καταδίκη του Alan Turing, του θεωρούμενου και πατέρα των υπολογιστών και της... τεχνητής νοημοσύνης, με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας του δόθηκε, μετά θάνατον, βασιλική χάρη.

Ο Βρετανός μαθηματικός Alan Turing, που θεωρείται ως ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, εφόσον σχεδίασε τη λεγόμενη και «μηχανή του Turing», αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, έλαβε «άφεση» από τη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ για την καταδίκη του για ομοφυλοφιλία το 1952.

Μία καταδίκη που οδήγησε, σε χημικό ευνουχισμό και εν τέλει, τον θάνατό του το 1954, σε ηλικία 42 ετών. Μέχρι και τη δεκαετία του 1960 η ομοφυλοφιλία θεωρείτο έγκλημα στη Βρετανία.

Η χάρη δόθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, μετά από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Chris Grayling, ο οποίος και ανακοίνωσε την απόδοσή της. Είπε πως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Alan Turing ήταν η επιτυχία του να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ως τέτοιος πρέπει να παραμένει στη μνήμη όλων. Για τη συμβολή του στην επιτυχή έκβαση του Πολέμου για τους Συμμάχους, αλλά και τη συμβολή του στην επιστήμη.


Η απόδοση χάρης όμως, έφτασε 61 χρόνια αργότερα απ’ ότι έπρεπε. Όταν το 1952 ο Turing καταδικάστηκε για «ομοφυλοφιλία», πρώτα απ’ όλα επέλεξε τον χημικό ευνουχισμό, αντί της ισόβιας κάθειρξης, κι έπειτα έχασε την διαβάθμιση ασφαλείας που του επέτρεπε να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει. Όλο αυτό οδήγησε στον θάνατό του το 1954 από ένα μήλο, δηλητηριασμένο με υδροκυάνιο.

Υπήρχε η γενικότερη πεποίθηση ότι ο Alan Turing χρησιμοποίησε το υδροκυάνιο για να αυτοκτονήσει. Και ο αστικός μύθος ήθελε την Apple να έχει «δανειστεί» το δαγκωμένο μήλο στο λογότυπό της, από τον θάνατο του Alan Turing. Καμία πηγή όμως, πια, δεν επιβεβαιώνει ότι ο Turing αυτοκτόνησε, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές πως ίσως τελικά δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της εποχής, εφόσον τον θεωρούσαν ως σοβαρή απειλή ασφάλειας για τη χώρα, εφόσον δεν εργαζόταν πια για την υπηρεσία αποκρυπτογράφησης.

digitallife.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ