2013-12-25 02:51:06
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης
Τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Τσαμασλής, εξαιτίας τη συνέχισης του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Μέτρα μείωσης εκπομπών από εστίες καύσης

Στο πλαίσιο των μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης συστήνεται η διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης, και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης. Ακόμη, συστήνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

Τίθεται σε ισχύ απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων, καθώς και οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους, ενώ διακόπτεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.


Εξαιρούνται τα κτήρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας - γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέτρα μείωσης εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων

Ακόμη, γίνεται σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού - φρένου, αλλαγή στον σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.ά.) μέσω ενημέρωσης των οδηγών από ηλεκτρονικές πινακίδες.

Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από τις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης έως τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με γιατρό.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ, είναι μηδενική για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων (η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι δωρεάν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από τις 24-12-2013 έως τις 31-12-2013). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ