2013-12-25 06:21:43
Φωτογραφία για Εγκατέλειψαν τις προσπάθειες κατά της κατάθεσης υποψηφιοτήτων οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη εγκατέλειψαν σήμερα τις προσπάθειες να εμποδίσουν την... κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις προσεχείς εκλογές του Φεβρουαρίου, αλλά δεσμεύτηκαν να εκδιώξουν από την εξουσία την Γινγκλάκ Σιναουάτρα και να εναντιωθούν στην διεξαγωγή αυτής της εκλογικής διαδικασίας, την οποία αναμένεται να κερδίσει η απερχόμενη πρωθυπουργός.

Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν οι εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου είναι να ενισχύσουν την εξουσία της οικογένειας της Γινγκλάκ, η οποία είναι πάρα πολύ δημοφιλής μεταξύ των φτωχών αγροτών του πολυπληθούς βόρειου και βορειοανατολικού τμήματος της χώρας. Πολλοί μεταξύ της ελίτ της Μπανγκόκ πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι στις αγροτικές περιοχές έχουν εξαγοραστεί από τις λαϊκίστικες πολιτικές της.

Οι πορείες που είχαν ως στόχο την ανατροπή της Γινγκλάκ και τον διορισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης προσήλκυσαν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, έχοντας την υποστήριξη των μεσαίων τάξεων της Μπανγκόκ.


Τριάντα πέντε κόμματα δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές, παρά τις προσπάθειες των διαδηλωτών να τα εμποδίσουν κατά την έναρξη χθες δηλώσεων συμμετοχής και της υποβολής υποψηφιοτήτων.

Ο Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γνωστός για τους ένθερμους λόγους του, ο οποίος ηγείται των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Μπανγκόκ, ήρε σήμερα τον αποκλεισμό, αλλά δεσμεύτηκε να εντείνει την εκστρατεία κατά της Γινγκλάκ για την εκδίωξή της από την εξουσία.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός, αδελφή του αυτοεξόριστου πρώην πρωθυπουργού Ταξίν Σιναουάτρα, προκήρυξε πριν από δύο εβδομάδες πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές. Οι θορυβώδεις αλλά κυρίως ειρηνικές διαμαρτυρίες στην Ταϊλάνδη είχαν ξεσπάσει λόγω της οργής του κόσμου για την επιρροή που ασκούσε ο Ταξίν στην κυβέρνηση της αδελφής του.

"Αν η Γινγκλάκ δεν παραιτηθεί και παραμείνει ως τις 2 Φεβρουαρίου θα αποκλείσουμε όλες τις περιοχές της Μπανγκόκ και δεν θα επιτρέψουμε ούτε σε έναν κάτοικο της Μπανγκόκ να ψηφίσει", δήλωσε ο Σουτέπ απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

"Αν δείτε την Γινγκλάκ, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, παρακαλούμε να μας καλέσετε ή να το αναρτήσετε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και θα σας στείλουμε τις κινητές μας μονάδες για να την εκδιώξετε από όπου κι αν βρίσκεται", πρόσθεσε.

Η Γινγκλάκ βρίσκεται στα προπύργια του κόμματός της, το Πουέα Τάι (Κόμμα για τους Ταϊλανδούς), στον βορρά για να συγκεντρώσει υποστήριξη την ώρα που η αξιοπιστία της δέχεται επίθεση στην Μπανγκόκ. Η απερχόμενη πρωθυπουργός βρισκόταν στον δρόμο τις έξι από τις οκτώ τελευταίες ημέρες και σήμερα παρέτεινε το ταξίδι της ως την Πρωτοχρονιά.

Μεγάλη αβεβαιότητα προκάλεσε εξάλλου όσον αφορά τις εκλογές αυτές η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος ότι θα τις μποϊκοτάρει. Το κόμμα αυτό αντλεί την υποστήριξή του από την Μπανγκόκ και τον νότο, όπως και ο Σουτέπ.

Ωστόσο το κόμμα αυτό δεν έχει κερδίσει τις εκλογές εδώ και 21 χρόνια, αλλά υποστηρίζεται από ένα ισχυρό δίκτυο στην Μπανγκόκ, το οποίο απαρτίζεται από στρατηγούς, γραφειοκράτες και έγκριτους συντηρητικούς που αποστρέφονται βαθιά τον Ταξίν, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους καταπάτησε τους νόμους για να πλουτίσει την οικογένειά του και παγίωσε την εξουσία του μέσω της ρουσφετολογίας και της ευνοιοκρατίας.

Επί του παρόντος ο στρατός, ο ρόλος του οποίου είναι σημαντικός σε αυτή τη συνταγματική μοναρχία που γνώρισε 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων από το 1932, δηλώνει ότι θα διατηρήσει ουδέτερη στάση και έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, ενώ και η Εκλογική Επιτροπή της χώρας επανέλαβε σήμερα ότι η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί όπως προγραμματίζεται.

Πριν από μερικούς μήνες δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα η πιθανότητα πρόκλησης διαμαρτυριών στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο το Puea Thai έκανε μια γκάφα με σημαντικό κόστος τον Νοέμβριο. Το κόμμα της Γινγκλάκ προσπάθησε να περάσει από το κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο περί αμνηστίας το οποίο θα ακύρωνε την καταδίκη το 2008 του Ταξίν για δωροδοκία, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στη χώρα από το Ντουμπάι. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, αλλά είχε ήδη προκαλέσει την οργή πολλών Ταϊλανδών οι οποίοι τάσσονται κατά της επιρροής που ασκεί η οικογένειά του και οι φίλοι του.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα ναρκωτικά στα Τρίκαλα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα ναρκωτικά στα Τρίκαλα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ