2013-12-25 08:11:08
Φωτογραφία για Το Δημόσιο χάνει 2,5 δισ. ευρώ: Δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος, παραμένουν στα αζήτητα
Tην ώρα που αναζητούνται εναγωνίως έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, δισ. ευρώ που δεσμεύουν οι δικαστικές αρχές από υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, παραμένουν μακριά από τα κρατικά ταμεία καθώς δεν έχουν ψηφιστεί οι ρυθμίσεις για το δικαστικό ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» το ποσό που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να μπει άμεσα στα δημόσια ταμεία αν είχαν κατατεθεί και ψηφιστεί οι προαναφερθέντες νόμοι που βρίσκονται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας, ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου, αν κανείς συμπεριλάβει και τα έσοδα από υποθέσεις φοροδιαφυγής όπως αυτές των Energa-Hellas Power και της Proton Bank.


Tι προβλέπουν οι διατάξεις που ετοιμάζονται

Οι διατάξεις αυτές του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκονται στο στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας δίνουν ισχυρά κίνητρα σε διωκόμωνους για οικονομικά και άλλα εγκλήματα να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος και να τύχουν έτσι ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης (κατά περίπτωση τα αδικήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα και μειώνονται οι ποινές).

Σύμφωνα με την «Kαθημερινή της Κυριακής» οι ρυθμίσεις αυτές που «ξεπαγώνουν» με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι τα οφέλη των εν λόγω διατάξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Θα ρευστοποιούνται άμεσα και οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Εκτός από τα ποσά που μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία από διωκόμενους για πάσης φύσεως οικονομικά εγκλήματα, με τις διατάξεις αυτές θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα 1,5 δισ.ευρώ που προέρχονται από δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς ή θηρίδες υπόπτων για οικονομικά εγκλήματα, των οποίων οι δίκες εκκρεμούν. Σε περίπτωση, βέβαια, αθώωσης των κατηγορουμένων τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται στους δικαιούχους.

Ρημάζουν τα δεσμευμένα ακίνητα μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις

Ανεκμετάλλευτα, όμως, παραμένουν επίσης περίπου 110 ακίνητα μεγάλης άξιας που έχουν δεσμευτεί από τις δικαστικές αρχές σε μεγάλες υποθεσεις όπως, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση Ιωάννη Καρούζου και πολλές άλλες, καθώς, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» υπάγονται σε ένα νομικό καθεστώς που δεν διευκολύνει ούτε την αξιοποίησή τους ούτε την εκποίησή τους.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ