2013-12-25 08:15:26
Φωτογραφία για ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη σημασία του θεσμού της Οικογένειας στέλνει στην εγκύκλιο του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα Χριστούγεννα, σημειώνοντας ότι «οφείλομεν να ενθαρρύνωμεν την δημιουργίαν και την λειτουργίαν των φυσιολογικών οικογενειών δια να αναπαράγουν υγιείς ψυχικώς και χαρούμενους πολίτας, πλήρεις αισθημάτων ασφαλείας, στηριζομένους εις το αίσθημα της προστασίας του ισχυρού και προστατεύοντος πατρός και της στοργικής και αγαπώσης μητρός. Οικογενείας, εις τας οποίας θα αναπαύεται ο Θεός. Προσκαλούμεν και προτρεπόμεθα άπαν το πλήρωμα της Αγίας Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας όπως πολιτευόμενον αξίως της ης εκλήθη κλήσεως πράττη παν το δυνατόν δια την στήριξιν του θεσμού της οικογενείας».

Αγωνιώδη έκκληση προς τους Ευρωπαϊκούς λαούς να αλλάξουν τη στάση τους έναντι του φαινομένου της μετανάστευσης που πλήττει ιδιαίτερα τις χώρες αφρικανικής ηπείρου απευθύνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.


«Γνωρίζω καλά ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης έχει πάρει το χαρακτήρα πλημμυρίδας, η έκταση της οποίας φοβίζει τις κοινωνίες υποδοχής» σημειώνει ο κ. Θεόδωρος καλώντας τις κοινωνίες που αποτελούν τόπους υποδοχής των μεταναστών να αλλάξουν στάση και να κατανοήσουν ότι η ανθρώπινη δυστυχία αργά ή γρήγορα θα σπάσει τα όποια τείχη υψώνονται για να αποτρέψουν τον απελπισμένο μετανάστη, καθώς όπως εκτιμά «μόνο αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κοινωνιών που τροφοδοτούν την μετανάστευση, τότε θα αναστραφεί το ρεύμα των μεταναστών».

Δέηση για την επικράτηση της ειρήνης αναπέμπει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας εκφράζει την ευχή να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, οι τρομοκρατικές ενέργειες και να επικρατήσει ο σεβασμός στη θρησκευτική ελευθερία και τη λατρεία.

Ιδιαίτερο νόημα και σημασία έχει η ευχή «υπέρ απελευθερώσεως των απαχθέντων Ιεραρχών και των απαχθεισών μοναζουσών της αδελφής Εκκλησίας της Αντιοχείας και υπέρ της των πάντων καταλλαγής και ενώσεως» με την οποία καταλήγει το μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τα Χριστούγεννα. 

«Η Εκκλησία Ιεροσολύμων, η πρώτη ευαγγελισθείσα την του Χριστού Γέννησιν, δέεται από του Σπηλαίου τούτου και από της Κωνσταντινείου Βασιλικής ταύτης, της οποίας διά μέσου των αιώνων φύλαξ πιστός απεδείχθη, υπέρ ειρήνης και αγαθής καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου, υπέρ καταπαύσεως των γεγονότων βίας εις την Μέσην Ανατολήν και αλλαχού, υπέρ παύσεως των τρομοκρατικών ενεργειών, υπέρ σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και λατρείας, υπέρ απελευθερώσεως των απαχθέντων Ιεραρχών και των απαχθεισών μοναζουσών της αδελφής Εκκλησίας της Αντιοχείας και υπέρ της των πάντων καταλλαγής και ενώσεως» αναφέρει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. 

Στην οικονομική κρίση που δηλητηριάζει την καθημερινότητα και καταστρέφει τον βίο των ανθρώπων κάνει ιδιαίτερη αναφορά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος περιγράφοντας με γλαφυρό την εικόνα των αστικών κέντρων που κατακλύζονται από άστεγους και πάμπτωχους γηγενείς ή μετανάστες. 

«Το φάσμα της φτώχειας και της ανεργίας διευρύνεται απειλητικά. Οι εκμεταλλευτές των συγκυριών ευδαιμονούν. Οι φωτιές του πολέμου φουντώνουν και πολλαπλασιάζονται στη γεωγραφική μας γειτονιά. Διωγμοί και σφαγές αθώων χριστιανών εμφανίζονται και πάλι» τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και καλεί τους πιστούς να συνειδητοποιήσουν πως «όταν και όπου επικράτησε η χριστιανική πίστη ο άνθρωπος απέκτησε αξία. Ο πολιτισμός άνθισε. Η δημοκρατία εδραιώθηκε και νοηματοδοτήθηκε. Η αγάπη έγινε το μέτρο και το κριτήριο της ποιότητας του βίου». 

Καταλήγοντας διαβεβαιώνει ότι «Χριστούγεννα σημαίνει ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί, ελάχιστο καθήκονς και ανταπόκριση στην αγάπη Του είναι η έμπρακτη συμπαράσταση της Εκκλησίας προς όοσους υποφέρουν. Όλοι Κράτος και Εκκλησία, κληρικοί και λαϊκοί οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό των ανθρώπων». 

«Ευλογημένα Χριστούγεννα με συνειδητό αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία» εύχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος παροτρύνοντας τους πιστούς «τις εορταστικές αυτές ημέρες να βιώσουμε βαθύτερα την ιερότητα και το μεγαλείο του θεόσδοτου δώρου της ζωής. Και ακόμη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας με άοκνη προσπάθεια για την ανάπτυξη της πνευματικής ζωής. Ταυτόχρονα ας ενισχύσουμε τον σεβασμό μας για την ζωή των συνανθρώπων μας, καταπολεμώντας τη βία, την αδικία και την αδιαφορία που την υπονομεύουν. Ας την στηρίζουμε με την αγαπητική αλληλεγγύη μας». 

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ