2013-12-26 21:26:08
Φωτογραφία για Αρχιεπίσκοπος: Δεν έχουμε ανάγκη την αναγνώριση των Τούρκων
Δεν θέλουμε την αναγνώριση της Τουρκίας, μας αναγνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των κινήσεων της κυβέρνησης, τόσο επί του εν λόγω θέματος όσο και επί του κυπριακού.

Η Τουρκία είπε ο Αρχιεπίσκοπος, « για μισό αιώνα τώρα δεν μας αναγνωρίζει. Δεν θέλουμε την αναγνώριση της Τουρκίας, μας αναγνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος και εγώ προσωπικά δεν έχω εκπλαγεί».

Εκείνο που πρέπει να κοιτάζουμε συνέχισε, είναι να ενημερώνουμε την Ευρώπη πρώτα, αλλά και τα ΗΕ και όλο τον κόσμο, γιατί δυστυχώς, ανέφερε , η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, "που είναι ψεύτικη πολιτική, τα καταφέρνουν να πείθουν τους άλλους περί της ορθότητάς των" .


Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ "και ξεσκέπασε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, που είπε ψέματα στον ΓΓ".

Είναι σημείωσε η πρώτη φορά που ενημερώνονται και οι ηγέτες της Ευρώπης και του είχα πει την άποψη την δική μου, ότι οφείλουμε να στείλουμε διπλωμάτες να περιέλθουν όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης να τους ενημερώσουν λεπτομερώς , για τις θέσεις μας », γιατί, όπως ανέφερε, « οι Τούρκοι δυστυχώς έχουν τον τρόπο να πείθουν και πρέπει να τους ξεσκεπάσουμε και να μην τους αφήνουμε ανενόχλητους».

«Δεν έχω ελπίδες για επανέναρξη συνομιλιών»

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως δεν έχει πολλές ελπίδες ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

"Εάν πατήσουμε πόδι ούτως ώστε η βάση των συνομιλιών να είναι σωστή, αφού αποφάσισαν οι ηγέτες μας την Ομοσπονδία η βάση πρέπει να είναι Ομοσπονδιακή και όχι Συνομοσπονδιακή", είπε.

Ο στόχος σημείωσε των Τούρκων είναι να αποκτήσουν στην Κύπρο τ/κ `κράτος`, προσθέτοντας πως « για μας κράτος τουρκοκυπριακό σημαίνει διχοτόμηση και νομίζω πως τη διχοτόμηση δεν την θέλει κανείς».

ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε επίσης ότι «αποφασίσαμε μια λύση, εκείνη πρέπει να επιδιώκουμε, και προς εκείνη να κατευθύνουμε όλες τις ενέργειες μας».

Σε σχέση με το φυσικό αέριο είπε ότι έχουν ακουστεί αρκετές ιδέες, και σημείωσε πως υπάρχει η άποψη ότι « εάν βρεθεί πετρέλαιο, -και από τα λίγα που γνωρίζω υπάρχει πετρέλαιο-, συμφέρει καλύτερα να αξιοποιήσουν το πετρέλαιο και όχι το αέριο».

"Είναι πρόωρο ακόμα δεν ξέρει κανείς" κατέληξε.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ