2013-12-27 13:29:11
Φωτογραφία για Κύπρος: Κάποτε δεσμεύτηκαν για αυτόφωρο
Εντάθηκαν τα κρούσματα βίας στα γήπεδα μέσα στο 2013, γεγονός που προκαλεί έντονο πονοκέφαλο κυρίως στην κοινωνία. Ευτύχημα είναι το γεγονός ότι μέσα στο έτος που φεύγει δεν θρηνήσαμε νεκρό, παρά το γεγονός ότι σε... πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν πολλά και σοβαρά επεισόδια κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τη δεδομένη στιγμή γίνεται και πάλι μια δημόσια συζήτηση για το θέμα της καταπολέμησης της βίας, με το αρμόδιο υπουργείο και την Αστυνομία να κάνουν λόγο για αναγκαιότητα μέτρων κατά των χούλιγκαν. Αφορμή αποτέλεσαν τα τελευταία επεισόδια στη Λάρνακα όταν και συνελήφθη ομάδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ οι οποίοι συνεπλάκησαν με την Αστυνομία στην Ορόκλινη.

ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ.

Ως «Α» υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δεσμεύτηκε από τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας– με τη λήξη της περασμένης αγωνιστικής χρονιάς – ότι θα εισαγάγει το αυτόφωρο ώστε να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση
. «25 Μαΐου 2013, Ιωνάς Νικολάου: Σε περίπτωση που οπαδός συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια εμπλοκής του σε επεισόδια είτε εντός είτε εκτός γηπέδου, θα οδηγείται αμέσως από την αστυνομία στο Δικαστήριο, το οποίο και θα του επιβάλλει ποινή. Στόχος του εν λόγω μέτρου είναι η άμεση τιμωρία των παραβατών, κάτι που σκοπό έχει να αποτρέψει άλλες περιπτώσεις». Δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι από τότε ο κ. Νικολάου είχε αναφερθεί σε νομικά κολλήματα. Τόνισε ότι για την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να γίνει η τροποποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να θεσμοθετηθεί ο θεσμός του αυτόφωρου. Πρόσθεσε ότι παράλληλα θα απαιτηθεί αλλαγή στη νομοθεσία που αφορά στην εξουσία του αρχηγού της Αστυνομίας, με σκοπό να γίνει αύξηση των εξουσιών του ώστε να δικαιούται να απαγορεύει την είσοδο φιλάθλων στα γήπεδα, όταν και εφ' όσον συντρέχουν λόγοι, χωρίς να χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου.

ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ.

Όπως φαίνεται όμως υπάρχουν θέματα τα οποία δεν δίνουν την ευκαιρία στους αρμόδιους φορείς να δώσουν ένα τέλος στο πρόβλημα. Μάλιστα φαίνεται να υπάρχει και μια δυστοκία ώστε να γίνει συνεννόηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Παράδειγμα η πρόσφατη διαφωνία ανάμεσα σε υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Την ώρα που ο Μιχάλης Παπαγεωργίου προειδοποιούσε ότι θα σταματήσει η αστυνόμευση στους αθλητικούς χώρους, ο Ιωνάς Νικολάου υπογράμμιζε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση. Όλοι πάντως ελπίζουν ότι με το νέος έτος θα βρεθεί μια λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ