2013-12-27 15:37:34
Φωτογραφία για Alpha Bank: Η Ελλάδα τα καταφέρνει σε πείσμα του «δεν βγαίνει»
Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των αναγκών των επόμενων μηνών

«Σε πείσμα του ''δεν βγαίνει'', η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, διασφαλίζοντας την ροή της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την χώρα που είναι εκτός αγορών» επισημαίνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο η Alpha Bank. 

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως εγκρίθηκε από το Eurogroup της 17ης Δεκεμβρίου 2013 η καταβολή της υπολειπόμενης δόσης από το 3ο 3μηνο 2013 ύψους € 1,0 δισ στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία της Τρόικα με την Ελληνική Κυβέρνηση για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της κρατικής εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της τράπεζας τονίζουν ότι η Κυβέρνηση πέτυχε την ψήφιση από τη Βουλή και των δύο σημαντικών νόμων για τον νέο φόρο ακινήτων και για την εκλογίκευση του νομοθετικού καθεστώτος για τους πλειστηριασμούς και αναμένει τώρα την ολοκλήρωση της τρέχουσας 4ης αξιολόγησης από την Τρόικα του 2ου Προγράμματος Προσαρμογής, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί και αυτή η αξιολόγηση έως την 27η Ιανουαρίου 2014. 


Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωσή της τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ ο τρόπος επίλυσης των  σημαντικών εκκρεμοτήτων που ακόμη παραμένουν θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την Alpha Bank σε μεγάλο βαθμό: 

α) από την τελική εκτέλεση του Π2013 και από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα καταγραφεί στη χρονιά που φεύγει, καθώς και από την πορεία υλοποίησης του Π2014 στους πρώτους μήνες του 2014, και 

β) από τις προοπτικές, που θα διαμορφωθούν ήδη από τους πρώτους μήνες του 2014, για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας στο έτος που έρχεται και από το 2015 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα καταβληθεί και η δόση του Δεκεμβρίου 2013, των € 4,9 δις. (€ 3,1 δις από το ESM και € 1,8 δις από το ΔΝΤ), με την οποία θα καλυφθεί η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας από ομόλογα κυρίως έναντι Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών ύψους € 2,1 δις τον Ιαν.2014. 

Στη συνέχεια για το 1ο 3μηνο 2014 έχει προγραμματιστεί η εκταμίευση δόσεων ύψους € 9,2 δις (€ 5,7 δις από το ESM και € 3,5 δις από το ΔΝΤ) για να καλυφθούν οι συσσωρευμένες λήξεις ομολόγων τον Μάιο 2014 ύψους € 9,2 δις (€ 4,1 δις έναντι κυρίως Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, € 4,4 δις έναντι των ειδικών ομολόγων με τα οποία αγοράστηκαν το 2009 από το Δημόσιο οι προνομιούχες μετοχές από τις Τράπεζες και € 0,7 δις έναντι του ΔΝΤ). 

Ειδικότερα, η Alpha Bank τονίζει ότι η οποιαδήποτε απόφαση για την ανανέωση ή αντικατάσταση των ειδικών ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες για την αγορά από το Ελλ. Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών τους θα συνεπάγεται και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας το 2014, που έχει εκτιμηθεί στα € 4,5 δις από το ΔΝΤ. 

«Αυτό βέβαια θα συμβεί αν ο Π2014 υλοποιηθεί με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ και αν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ανέλθουν πράγματι στα προγραμματισμένο ύψος των € 3,5 δισ.» αναφέρει η τράπεζα.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Bono κοντά στην πιτσιρικαρία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Bono κοντά στην πιτσιρικαρία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ