2012-04-15 15:03:02
Φωτογραφία για Πάσχα στην Τρίπολη με άρωμα Ελλάδας!
Το Πάσχα στην Τρίπολη γιορτάζεται με παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια! Έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα των χρόνων προσελκύοντας κάθε φορά πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Χρόνια τώρα η γιορτή του Πάσχα έχει συνδεθεί με τις ψησταριές στην Τρίπολη και τις κληματόβεργες που ανάβουν σιγά- σιγά αμέσως μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Κάτω από το βλέμμα το Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην πλατεία Άρεως στήνονται οι κεντρικές σούβλες που περιμένουν ντόπιους κι επισκέπτες να συναντηθούν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα για να γίνουν όλοι μια μεγάλη παρέα σε ένα παραδοσιακό γλέντι με τοπικά συγκροτήματα . Όλα τα αγαθά της Τρίπολης προσφέρονται πλουσιοπάροχα στους ντόπιους αλλά και σε όποιον βρεθεί στην Αρκαδική πρωτεύουσα. Η φιλοξενία των Αρκάδων άλλωστε αγκαλιάζει κάθε περαστικό ή επισκέπτη. Ο Δήμος της Τρίπολης προσφέρει μεζέδες από τα ψητά αρνιά της σούβλας , πασχαλινά αυγά, γλυκίσματα και άφθονο μοσχοφίλερο από τους αμπελώνες της Αρκαδίας


Το βράδυ του Μ. Σαββάτου μετά το Χριστός Ανέστη ανάβουν οι κληματόβεργες σε όλες τις ψησταριές της πόλης, με πρώτη αυτή του Δήμου στην πλατεία Άρεως, προκειμένου ως το πρωί να ‘’γίνουν’’ τα κάρβουνα για να αρχίσει του σούβλισμα των αρνιών.

Η Λαμπρή γιορτή του Πάσχα ξεκινά στην Πλατεία Άρεως που αποτελεί τόπο συγκέντρωσης όλων. Μετά τις πασχαλινές ευχές ξεδιπλώνεται ένα παραδοσιακό τριπολιτσιώτικο γλέντι, το γνωστό στο πανελλήνιο ‘’Πάσχα στην Τρίπολη’’ με τραγούδια της Λαμπρής από παραδοσιακή ορχήστρα , δημοτικούς χορούς από τα χορευτικά μας συγκροτήματα , πατροπαράδοτο οβελία, λαμπροκούλουρα, κόκκινα αυγά , και μοσχοφίλερο Μαντινείας για όλους .

Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα δίνεται ξανά το πρόσταγμα για χορό στην κεντρική πλατεία Αγίου Βασιλείου. Το γλέντι καλά κρατεί με μεζέδες , κρασί , γλυκίσματα και έντεχνο –λαικό ρεμπέτικο πρόγραμμα από μουσική κομπανία με τη συνεργασία του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης και του Σώματος Ελληνικού οδηγισμού.

Στις συνοικίες και τα περίχωρα του Δήμου Τρίπολης στήνονται ψησταριές και παραδοσιακό γλέντι το πρωί στη Δαβιά Φαλάνθου και στη Δάφνη Βαλτετσίου.

Τη Δευτέρα της Λαμπρής συνεχίζουμε με το παραδοσιακό πασχαλιάτικο σεχιώτικο γλέντι στην πλατεία του Σέχι και το βράδυ διασκεδάζουμε στην πλατεία της συνοικίας Μπασιάκου .

Την Παρασκευή της Λαμπρής στην Παλιά Επισκοπή Τεγέας μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί εκδήλωση με πολιτιστικό χορευτικό πρόγραμμα.

Η Τρίπολη κρατάει τα σκήπτρα στον εορτασμό της κορυφαίας γιορτής της χριστιανοσύνης και της λεβεντιάς.

Κοπιάστε να ζήσουμε μαζί το παραδοσιακό τριπολιτσιώτικο γλέντι!

dimotikosafari.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ