2012-04-15 17:05:32
Φωτογραφία για Άλλη μία μάχη στον πόλεμο επικράτησης στα Κατεχόμενα
Από την πλευρά του, ο κ. Κιουτσούκ «απαντά» σε αυτές τις κινήσεις φέρνοντας στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο νέα σενάρια για το μέλλον της τ/κ ηγεσίας.Νέα σύγκρουση μεταξύ του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ και του «προέδρου» Ντερβίς Έρογλου Του Νίκου Στέλγια

Λίγους μήνες μετά τη μεγάλη εσωκομματική «θύελλα», η τουρκοκυπριακή ηγεσία έρχεται για ακόμη μία φορά στο πολιτικό προσκήνιο με τα νέα σενάρια, τα οποία αφορούν το πολιτικό της μέλλον. Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων και ηγέτης του τ/κ Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ιρσέν Κιουτσούκ, βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το «αντίπαλο στρατόπεδο» του Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί παρασκηνιακές κινήσεις με απώτερο στόχο τον έλεγχο των λεπτών εσωκομματικών ισορροπιών εντός του UBP. Από την πλευρά του, ο κ. Κιουτσούκ «απαντά» σε αυτές τις κινήσεις φέρνοντας στο τουρκοκυπριακό πολιτικό προσκήνιο νέα σενάρια για το μέλλον της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.


Τις τελευταίες ημέρες αναλυτές στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής υπογράμμισαν το γεγονός ότι ο κ. Κιουτσούκ προβαίνει σε κινήσεις με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ηγεσίας του εντός του UBP. Συγκεκριμένα, σε μία περίοδο που η «κυβέρνηση» αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και εμπόδια ως προς την προώθηση του νέου «νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων», ο κ. Κιουτσούκ βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του ηγέτη του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (ÖRP), Τουργκάι Αβτζί και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας του κόμματός του με τον πρώην ηγέτη του UBP και αντίπαλο του Τ/κ ηγέτη, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Οι τουρκοκυπριακές αναλύσεις επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο: Ο κ. Κιουτσούκ επιχειρεί να ενισχύσει την ηγεσία ενόψει του συνεδρίου του UBP, το οποίο θα λάβει χώρα, εκτός απροόπτου, προς τα τέλη αυτού του έτους. Κατά την άποψη των Τ/κ αναλυτών, δρομολογώντας την επιστροφή του κ. Αβτζί και του κ. Ερτουγρούλογλου στο UBP, ο κ. Κιουτσούκ στοχεύει στην επίτευξη τριών βασικών στόχων: Την αποδυνάμωση εκείνου του στρατοπέδου εντός του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκοκυπριακής δεξιάς, το οποίο υποστηρίζει τον Ντερβίς Έρογλου, την ενίσχυση της βάσης του UBP και τέλος τη σύσφιξη των σχέσεων της «κυβέρνησής» του με την Άγκυρα. Ως γνωστόν, ο κ. Αβτζί και ο κ. Ερτουγρούλογλου διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο πρώτος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον στενό συνεργάτη του Τούρκου πρωθυπουργού, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο δε κ. Ερτουγρούλογλου διακρίνεται για τον διάλογο που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λόγος για επιστροφή ΑβτζίΤις προηγούμενες ημέρες, τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι σχολίασαν την επίσκεψη του Ιρσέν Κιουτσούκ στην Άγκυρα υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων στους κόλπους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Σύμφωνα με τ/κ δημοσιογραφικές πηγές της «Κ», ο κ. Κιουτσούκ μετέβη στην Άγκυρα, όπου άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με τις μελλοντικές του κινήσεις στο τουρκοκυπριακό πολιτικό πεδίο. Συγκεκριμένα, ο κ. Κιουτσούκ ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει την ενίσχυση της βάσης του UBP μέσα από την επιστροφή του κ. Αβτζί στο παλαιό του κόμμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Κιουτσούκ προσεγγίζει την ιδέα της διάλυσης του ÖRP και την άμεση ένταξη των δυο «βουλευτών» του στην «κυβερνητική παράταξη». Παράλληλα, δεν αποκλείει τη μελλοντική συνεργασία του UBP με το στρατόπεδο του κ. Ερτουγρούλογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, ο κύκλος του Κιουτσούκ έχει επιλέξει να αποσιωπήσει τη νέα διαδικασία που δρομολόγησε ο ηγέτης του UBP με παρασκηνιακές κινήσεις κατά τις προηγούμενες ημέρες. Οι συνεργάτες του κ. Κιουτσούκ τηρούν σιγή ιχθύος και ρίχνουν την «μπάλα» στον έμπειρο Τ/κ πολιτικό άνδρα. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένοι βουλευτές του UBP τάχθηκαν δημοσίως υπέρ της επιστροφής του κ. Αβτζί και των συνεργατών του στην «κυβερνητική παράταξη». Ο «βουλευτής» Ζορλού Τορέ ήταν ένας από τους πρώτους «βουλευτές» του UBP, ο οποίος χαιρέτισε τη νέα πρωτοβουλία του «πρωθυπουργού». Από την άλλη, το «στρατόπεδο που υποστηρίζει τον κ. Έρογλου» εντός του UBP αντιδρά σε αυτήν την πρωτοβουλία, ανεβάζοντας τους τόνους στις διαμαρτυρίες τους. Συγκεκριμένα, ο «υπουργός Εσωτερικών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων», Ναζίμ Τσαβούσολγου και ο «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας», Σουάτ Ατούν, δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν ξεχάσει την προδοσία του κ. Αβτζί το 2006».

Κατά την άποψή τους, σε μία πολύ δύσκολη ιστορική συγκυρία για την τ/κ δεξιά, ο κ. Αβτζί επέλεξε να αποχωρίσει από το UBP και με αυτό τον τρόπο έδωσε διαστάσεις στην αποδυνάμωση της τ/κ δεξιάς. Υπογραμμίζουμε ότι ο πατέρας του κ. Σουάτ Ατούν, ο Τ/κ καθηγητής Ατά Ατούν, είναι μέλος της ομάδας των συμβούλων του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Από αυτή την άποψη, η δική του ένσταση σχετικά με την επιστροφή του κ. Αβτζί στο UBP, δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους δημοσιογραφικούς κύκλους της τ/κ κοινότητας. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι πλέον στους κόλπους της τ/κ ηγεσίας όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μέχρι στιγμής, ο κ. Κιουτσούκ δεν έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τον κ. Αβτζί. Οι εσωκομματικές αντιδράσεις και οι λεπτές ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν στο εσωτερικό της τ/κ δεξιάς δημιουργούν σημαντικά εμπόδια για την επιστροφή του κ. Αβτζί στο παλαιό του κόμμα. Το σημαντικότερο συμπέρασμα από τις πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι άλλο από τη διαπίστωση ότι με την εμφανή υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης ο κ. Κιουτσούκ έχει περάσει στην «αντεπίθεση». Η δρομολόγηση των διάφορων σεναρίων τα οποία μελετά ο κ. Κιουτσούκ, εξαρτάται από την «αμυντική γραμμή» που θα υιοθετήσει ο κ. Έρογλου.

Tετ α τετ Ντενκτάς με ΕρντογάνΜε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, υιός του επί σειρά ετών ηγέτη των Τ/κ. Όπως είπε, κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν διαπίστωσε πως δεν τίθεται θέμα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας να θέλει να «ξεφορτωθεί τους Ντενκτάσηδες», όπως διαδίδει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Ο Ντενκτάς επέκρινε τόσο την ψευδοκυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι το αργότερο τους πρώτους 3-4 μήνες του επόμενου χρόνου θα γίνουν «εκλογές» στα Κατεχόμενα. «Σημαίνει ότι μπροστά μας υπάρχει το πολύ ένας χρόνος. Σε αυτόν τον χρόνο θα εργαστούμε σκληρά για να έρθουμε στην εξουσία. Πλέον στόχος δεν είναι να είμαστε το κόμμα κλειδί, αλλά να διοικήσουμε τη χώρα. Και για να το κάνουμε αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να έρθουμε πρώτο κόμμα», είπε, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ. Συνέχισε λέγοντας ότι, «δεν είναι αποδεκτή η σκέψη ότι όποιος και να έλθει δεν θα αλλάξει τίποτε», λέγοντας ότι την περίοδο που «κυβερνούσε» το Δημοκρατικό Κόμμα δεν υπήρξαν ποτέ οικονομικές κρίσεις, ούτε καβγάδες μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Απρόβλεπτη είναι η έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ιρσέν Κιουτσούκ και Ντερβίς Έρογλου για τον έλεγχο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP). Και οι δύο επιδιώκουν την εύνοια του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο ΛίμπερμανΦτάνει τη Δευτέρα του Πάσχα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ισραηλινού ΥΠΕΞ, όπως επίσης και από τον πρόεδρο και αξιωματούχους της Εθνικής Εταιρείας Νερού «Μεκορότ».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, την Τρίτη 17 Απριλίου ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Έπειτα, θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθως ο κ. Λίμπερμαν και η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει προς τιμήν του η υπουργός Εξωτερικών. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη. Το ταξίδι του ισραηλινού ΥΠΕΞ και της συνοδείας του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με επίσκεψη στη μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ