2012-04-15 17:46:30
Φωτογραφία για ΚΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
Πολλαπλές επιθέσεις στην κεντρική Καμπούλ εναντίον δυτικών πρεσβειών και εναντίον του κοινοβουλίου που βρίσκεται στα δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας εξεπάλυσαν ένοπλες ομάδας Ταλιμπάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. 

Σε μία από τις συγκρούσεις ενεπλάκησαν και ελληνικές δυνάμεις, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Συγκεκριμένα, στόχος επίθεσης έγινε μία ΝΑΤΟϊκή βάση γνωστή ως Camp Warehouse στα περίχωρα της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα (RPG). Οι ελληνικές δυνάμεις «επέστρεψαν» τα πυρά και εξουδετώρωσαν την επίθεση. Δύο ΝΑΤΟϊκά ελικόπτερα που εκλήθηκαν στην περιοχή δεν χρειάσθηκε να παρέμβουν.

Την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν αποτελούν 98 άτομα και όλοι υπηρετούν στη Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν έχουν επιτεθεί εναντίον του υψίστης ασφαλείας συγκροτήματος όπου βρίσκεται το μέγαρο στο οποίο διαμένει ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.


Ισχυρές εκρήξεις και πυρά εξακολουθούν να συγκλονίζουν το κέντρο της Καμπούλ, καθώς πλησιάζει η νύχτα, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται επί σχεδόν πέντε ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας και στη διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα πάντως με τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ένας από τους δύο αντιπροέδρους της χώρας, ο Μοχάμαντ Κάριμ Χαλίλι, ήταν στόχος των συντονισμένων επιθέσεων στην Καμπούλ.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ένας άλλος ένοπλος που συνελήφθησαν δήλωσαν ότι η ομάδα τους είχε διαταγές να επιτεθεί στην κατοικία του Χαλίλι, όπως δήλωσε ο Λουφτουλάχ Μάσαλ εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι, βάσει των πρώτων πληροφοριών που έχει συλλέξει, το δίκτυο Χακάνι φαίνεται να ευθύνεται για τις συντονισμένες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, όμως τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη σειρά των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη χώρα δείχνουν εμπλοκή του δικτύου Χακάνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σέντικ Σεντίκι στο Reuters.

Ο Σεντίκι πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στις ανατολικές επαρχίες Πάκτια και Νανγκαρχάρ, αλλά συνεχίζονται σε κάποιες συνοικίες της κεντρικής Καμπούλ, όπως η Σερ Πουρ, αλλά και στη γύρω περιοχή ενός σουπερμάρκετ το οποίο προτιμούν οι ξένοι που ζουν στην πόλη.

Την ίδια ώρα πηγή από τη βρετανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της βρετανικής αποστολής στην Καμπούλ είναι ασφαλές.

Επιθέσεις σημειώθηκαν και εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ και αφγανικών κυβερνητικών κτιρίων στις επαρχίες Λόγκαρ, Πάκτια και Νανγκαρχάρ.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες είναι από τις πιο ευρείες που σημειώνονται στην αφγανική πρωτεύουσα μετά την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001.

Σύμφωνα με τους ίδιους, βασικοί στόχοι ήταν η γερμανική και η βρετανική πρεσβεία, αλλά και το αρχηγείο της Isaf. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι' αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

«Η κυβέρνηση της Καμπούλ και οι δυνάμεις κατοχής είχαν πει πριν λίγο καιρό ότι οι Ταλιμπάν δεν θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν εαρινές επιχειρήσεις. Οι σημερινές επιθέσεις αποτελούν την έναρξη των εαρινών μας επιχειρήσεων και τις σχεδιάζαμε για μήνες», πρόσθεσε.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ