2014-01-02 10:01:20
Φωτογραφία για 48ωρο αποκαλύψεων για τις χρυσές μίζες στα εξοπλιστικά...!!!
Νέες εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσουν οι απολογίες στους ανακριτές Διαφθοράς των επιχειρηματιών Δημήτρη Παπαχρήστου και Πάνου Ευσταθίου,που εμπλέκονται στην υπόθεση, μέσω των αποκαλύψεων του προφυλακισμένου πρώην διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Κάντα.

Για τη σύμβαση των υποβρυχίων και τις αναφορές Κάντα (φωτό) στο πρόσωπό του αναμένεται να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή ο Π. Ευσταθίου

Πρώτος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας KRAUSS-MAFFEI WEGMANN, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα και κρατείται, μέχρι να απολογηθεί αύριο, ενώ θα ακολουθήσει ο επιχειρηματίας Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία από τον ανακριτή Γ. Μαλλή για σήμερα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας KRAUSS-MAFFEI WEGMANN Δημήτρης Παπαχρήστος, που είναι ο δεύτερος μετά τον Αντώνη Κάντα εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα, συνελήφθη με βάση τις αποκαλύψεις του πρώην στελέχους του ΥΠΕΘΑ, που ανέφερε ότι του είχε δώσει 750.000 ευρω, στο πλαίσιο της σύμβασης για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων ΡΖΗ 2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού, σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί στις 5/7/2001 (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου), προϋπολογισμού 195,7 εκατομμυρίων ευρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Δ
. Παπαχρήστου, αφού εντοπίστηκε offshore εταιρεία του 78χρονου, η οποία μέσω Κύπρου φαίνεται ότι διοχέτευσε τη μίζα προς τον Αντώνη Κάντα στον λογαριασμό του στην τράπεζα UBS της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, το ποσό που επέστρεψε ο προφυλακισμένος Κάντας θα διατεθεί για τις ανάγκες του χώρου της υγείας και της παιδείας

Η υπεράκτια εταιρεία φέρει την επωνυμία Oxylos και εμφανίζεται να καταθέτει μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου τα πρώτα 500.000 ευρώ, ενώ από άλλη εταιρεία, την Gramon Service, κατατίθενται άλλα 50.000 ευρω. Παράλληλα, σε βάρος του έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και άλλα στοιχεία-φωτιά από την Ελβετία και την Κύπρο.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελβετικές αρχές έδωσαν στοιχεία για τον λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην Dresdner Bank (τον λογαριασμό είχε ανοίξει ο τραπεζίτης Λυγινός), όπου 100.000 ευρώ έφτασαν μέσω της Oxylos.

Ο συνήγορος του κ. Παπαχρήστου δήλωσε ότι ο 78χρονος πελάτης του έχει διάθεση συνεργασίας με τις δικαστικές αρχές, αλλά τόνισε ότι ταλαιπωρείται από προβλήματα υγείας, καθώς έχει πάθει έμφραγμα, πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον αλλά και από αμνησία.

Είπε ακόμη ότι ο Δημήτρης Παπαχρήστος κυκλοφορεί με ειδική ταυτότητα στον λαιμό ώστε, εάν αντιμετωπίσει ξαφνικά κρίση αμνησίας και χαθεί, να μπορέσει κάποιος να τον βοηθήσει και πρόσθεσε πως είναι απόλυτα διατεθειμένος και αποφασισμένος να βοηθήσει, στο μέτρο που δεν θα βλάπτει τον εαυτό του στην κυρία ανάκριση. «Το μόνο άσχημο», σημείωσε, «είναι ότι έχει φοβερά προβλήματα και δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει».

Θα ζητήσει προθεσμία

Σήμερα αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή Γ. Μαλλή ο επιχειρηματίας Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος επίσης κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος μέσω των συνηγόρων του έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσει προθεσμία για την απολογία του.

Ο Π. Ευσταθίου φέρεται -σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Κάντα- ότι του έδωσε μίζα 600.000 ευρώ για τη σύμβαση των υποβρυχίων.

Παράλληλα από στοιχεία που έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται ότι επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις περί δωροδοκίας του με 1.500.000 ευρώ για το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger ASRAD, το οποίο κατασκεύαζε η γερμανική εταιρεία STΝ Atlas.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Επέστρεψε 7,5 εκ. ευρώ ο Κάντας

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, «σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ήδη κατατεθεί ποσό 7.039.000 ευρώ, που αποτελεί προϊόν εγκληματικών ενεργειών κατά του ελληνικού Δημοσίου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Τονίζεται, μάλιστα, ότι «με απόφαση της κυβέρνησης το ποσό αυτό θα διατεθεί για τις ανάγκες του χώρου της Υγείας και της Παιδείας».

«Δέσμευση»

Οι δικηγόροι του Α. Κάντα, Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, δήλωσαν ότι «η σημερινή επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο των πρώτων 7.500.000 ευρώ επιβεβαιώνει εμπράκτως τη δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Κάντας να συνδράμει με κάθε τρόπο στο έργο της Δικαιοσύνης, αποτελεί αδιάψευστη υλοποίηση των προθέσεών του για άμεση επανόρθωση και απόδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ακολουθήσει εντός των επομένων ημερών η επιστροφή και των υπολοίπων χρημάτων από το εξωτερικό».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ