2012-04-16 10:58:23
Φωτογραφία για Στόχος των Ταλιμπάν και η Ελληνική Δύναμη στην Καμπούλ
Τερματίστηκαν οι μάχες με τους αντάρτες Ταλιμπάν στην Καμπούλ, 18 ώρες μετά την έναρξη των συντονισμένων επιθέσεων που εξαπολύθηκαν εναντίον πρεσβειών, του αρχηγείου του NATO, στρατοπέδων και τoυ κοινοβουλίου, τις οποίες ακολούθησαν σφοδρές μάχες. Συνολικά, 47 άτομα έχασαν την ζωή τους. Μία από τις επιθέσεις έγινε εναντίον της βάσης όπου εδρεύει η Ελληνική Δύναμη χωρίς να υπάρξουν τραυματίες «Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε σχετικά με την περιοχή του αφγανικού κοινοβουλίου είναι ότι η επίθεση τέλειωσε τώρα και ο μόνος αντάρτης ο οποίος αντιστεκόταν σκοτώθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αστυνομίας στην Καμπούλ, Χασματουλάχ Στανικζάι.

Τα δύο κτίρια, στη διπλωματική συνοικία και κοντά στη βουλή, όπου είχαν καταφύγει οι Ταλιμπάν, ελέγχονται πλέον από τις αστυνομικές δυνάμεις, πρόσθεσε εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Όλοι οι δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί, οι μάχες τερματίστηκαν», τόνισε και διευκρίνισε ότι κατά τις επιθέσεις στην αφγανική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν συνολικά 15 Ταλιμπάν.


Νωρίτερα οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την τελική επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν που είχαν οχυρωθεί σε κτίριο στην διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας. Οι Ταλιμπάν απάντησαν στα πυρά, όμως σχεδόν αμέσως οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο, δήλωσε αστυνομικός.

Σηματοδοτώντας την έναρξη της «εαρινής εκστρατείας», οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την Κυριακή έξι ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας: «Αυτές οι επιθέσεις σηματοδοτούν την έναρξη της εαρινής εκστρατείας και τις σχεδιάζαμε πολύ καιρό», δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν.

Επίθεση και στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης

Στόχος επίθεσης με πυρά ελαφρών όπλων πεζικού και αντιαρματικών όπλων έγινε και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, η επίθεση σημειώθηκε στις 13:46 (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής «στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτιρίων και στρατοπέδων στην περιοχή της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν».

«Οι Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Σήμερα το υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν τις συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν 36 αντάρτες Ταλιμπάν και συνελήφθη ένας. Νεκροί είναι τρεις Αφγανοί στρατιώτες, ενώ δέκα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα εξάλλου με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών πριν από την τελική επίθεση, κατά τη διάρκεια των μαχών έχασαν τη ζωή τους 19 αντάρτες, 14 αστυνομικοί και εννέα πολίτες.

Ζημιές από ρουκέτες υπέστησαν οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Οι καμικάζι φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, προσπάθησαν να εισβάλουν και στο κτήριο του κοινοβουλίου, αλλά τους απώθησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, αναγκάζοντάς τους να οχυρωθούν σε γειτονικό κτίριο.

Σε άλλη συνοικία, οι καμικάζι οχυρώθηκαν σε κτήριο που βρίσκεται κοντά στο καινούργιο ξενοδοχείο Kabul Star Hôtel, περίπου 100 μέτρα από την αυστηρά φρουρούμενη είσοδο της συνοικίας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες και μια βάση της Isaf.

Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης σε κυβερνητικά κτίρια, στην αστυνομία και σε αμερικανική βάση στην επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ, καθώς και στο αεροδρόμιο του Τζαλαλαμπάντ.

Στο Γκαρντέζ (ανατολικό Αφγανιστάν) πολλοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερις πολίτες. Ελικόπτερα του ΝΑΤΟ και αφγανικές δυνάμεις απώθησαν τους αντάρτες.

ος της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας. Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ