2014-01-09 19:14:02
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο από την κατάργηση του 25ευρου
Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Το θέατρο σκιών γύρω από το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία έλαβε τέλος και όπως είχαμε προβλέψει στο Virus, τελικώς δεν θα ισχύσει. Για μία ακόμη φορά όμως αποδείχθηκε πως είμαστε θεατές στο κακόγουστο έργο της διακυβέρνησης της χώρας στο πόδι!

Οι ερασιτεχνισμοί των γαλαζοπράσινων κυβερνώντων συνεχίζονται, την ώρα που η χώρα έχει όσο ποτέ ανάγκη υπευθυνότητα και ορθολογικό προγραμματισμό. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης διαχειρίζονται τα θέματα επιδερμικά και με όρους επικοινωνιακούς, ανάλογα με το αν ένα θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.

Πίσω από τη διαμάχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θεαθήναι κρύβεται χοντρό παρασκήνιο. Ουσιαστικά, με τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του 25ευρου προσφέρεται σανίδα σωτηρίας στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποκτήσει επιτέλους ρόλο εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου
. Μήπως και συγκρατηθεί και η δημοσκοπική του κατάρρευση στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο που ακολουθεί Ουδείς όμως πλέον μπορεί να πειστεί με τις όψιμες διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ για το εισιτήριο των 25 ευρώ. Άλλωστε, όταν το μέτρο ψηφίστηκε το 2012 επί υπουργίας Α. Λοβέρδου ουδείς επίσης βουλευτής του κόμματος είχε εκδηλώσει αντίδραση. Α, ξέχασα την περίοδο εκείνη ψηφίζαμε μέτρα για να ικανοποιήσουμε απλώς την τρόικα και βάζοντας την εφαρμογή τους επιμελώς κάτω από το χαλί. Και βλέποντας και κάνοντας…

Ίσως να έπειθαν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, αν είχε αντιδράσει και σε άλλα, πιο άδικα μέτρα σε βάρος των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων. Όπως η τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων από το 8% το 2010 στο 27% το 2013! 

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι, τα τελευταία 2 χρόνια, μεγάλη μερίδα χρόνιων ασθενών (διαβητικών κλπ) δεν ακολουθούν τη θεραπεία που τους έχει συστήσει ο γιατρός λόγω οικονομικής αδυναμίας. Φαινόμενο που ουσιαστικά αποτελεί βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας υγείας της χώρας. Αργά ή γρήγορα, δε, αναμένεται να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης! 

Κλείνοντας κρίνω χρήσιμο να αποκαλύψω μία ακόμη πτυχή του θέματος. Παραμονές της Πρωτοχρονιάς έγραφα ότι τελικώς το εισιτήριο των 25 ευρώ δεν θα εφαρμοστεί και θα αντικατασταθεί από την επιβολή 1 ευρώ σε όλα τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και 5 ευρώ σε εκείνα για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.

Έγκυρες πληροφορίες μου ανέφεραν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει τέτοια εντολή στο επιτελείο του για να ξεκινήσουν οι επαφές με την τρόικα. Είχα μάθει, λοιπόν, ότι οι τροικανοί συμφώνησαν με την πρόταση αυτή. Έτσι, υπέθεσα ότι το εισιτήριο δεν θα εφαρμοστεί. Αίφνης όμως ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του.

Και το ερώτημα είναι: Τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη; Ποιος αντέδρασε;
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ