2012-04-16 18:28:08
Φωτογραφία για Δημοσίευμα και της ''Μιλιέτ'' για σχέδιο Β' της Άγκυρας
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την πρώτη Ιουλίου, η τουρκική πλευρά θα θέσει σε εφαρμογή το “σχέδιο Β” το οποίο συνίσταται σε τρεις φάσεις: Ανακοίνωση της επιθυμίας της τουρκικής πλευράς για διεθνή αναγνώριση των κατεχομένων, άνοιγμα των Βαρωσίων, μετονομασία του ψευδοκράτους σε “τουρκοκυπριακό κράτος” για διεθνή αναγνώριση και, αν δεν στεφθούν με επιτυχία οι κινήσεις αυτές, προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ” επικαλούμενη “ανώτερο αξιωματούχο”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “η μετονομασία θα γίνει σύμφωνα με τον όρο τουρκοκυπριακό κράτος που αναφερόταν στο σχέδιο Ανάν”. Αναφέρει επίσης ότι τα κατεχόμενα “από το 2004 εκπροσωπούνται ως τουρκοκυπριακό κράτος στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης και ότι ''με την κίνηση αυτή, οι 57 χώρες μέλη του οργανισμού, θα αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό κράτος”.


Σύμφωνα με τον “ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η “Μιλιέτ”, “φαίνεται πως εξαιτίας του ότι οι Ελληνοκύπριοι αποφεύγουν τη λύση, δεν θα υπάρξει κάποια πρόοδος εντός του 2012”, ενώ “με την ελληνοκυπριακή προεδρία στην ΕΕ'', όπως αποκαλεί την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, ''θα διακοπούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ”. Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι “μετά την ημερομηνία αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Κύπρο”.

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι από την πρώτη Ιουλίου η τουρκική πλευρά θα ξεκινήσει διπλωματική επίθεση και υπογραμμίζει πως η διεθνής αναγνώριση των κατεχομένων ως ΤΔΒΚ, “εμποδίζεται με αποφάσεις του ΟΗΕ”. “Εάν το όνομα είναι τουρκοκυπριακό κράτος, κανείς δεν μπορεί να πει όχι στο αίτημα περί αναγνώρισης. Υπάρχει μία συμπάθεια προς το όνομα αυτό.

Εξάλλου υπάρχει εκπροσώπηση με το όνομα αυτό στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης” λέει ο αξιωματούχος και αναφέρει ότι “το αίτημα για αναγνώριση δεν θα σημαίνει αντιπαράθεση με τον κόσμο. Οι Τουρκοκύπριοι θα ζητήσουν να αναγνωριστεί το τουρκοκυπριακό κράτος, το οποίο αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και όχι της ΤΔΒΚ.

Οι αποφάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές, αλλά είναι βήματα που θα γίνουν και έχουν συζητηθεί στο άξονα Άγκυρας-Λευκωσίας (κατεχομένων)'', αναφέρεται.

www.kathimerini.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ