2014-01-13 09:50:59
Φωτογραφία για ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.: ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
Από την Τετάρτη 8/1 ξεκίνησε η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.. Για μια χώρα, η Ελλάδα, η οποία πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση αυτό θα μπορούσε να ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να θέσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η άτεγκτη εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και «εσωτερικής υποτίμησης». Για μια κυβέρνηση με στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη, όχι όμως γι την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

 Όπως επισημαίνει ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που θα προωθήσει, αυτό που θα διεκπεραιώσει ο κύριος Σαμαράς θα είναι μέτρα που θα καθιστούν την Ευρώπη ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη ακόμα πιο αυταρχική. Ο Έλληνας πολίτης θα εισπράξει μετά την ελληνική προεδρία ένα δυσμενέστερο περιβάλλον, ένα δυσμενέστερο πλαίσιο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του». 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει καν τα ζητήματα του ελληνικού χρέους ή το ζήτημα της ανεργίας των νέων στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, τονίζει ο Νίκος Χουντής
. Δεν το πράττει όχι μόνο γιατί το επιβάλλουν οι δανειστές αλλά και τα συμφέροντα: «Είναι γεγονός ότι πέρα ότι μας σπρώχνουν, τα θέλει αυτά η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στις μνημονιακές απαιτήσεις της τρόικα μπαίνουν και αιτήματα της ελληνικής ολιγαρχίας, συντηρητικές πολιτικές απόψεις όσον αφορά τα δικαιώματα, επομένως υπάρχει ευθύνη, υπάρχει η πολιτική ευθύνη του προεδρεύοντος».

Βελούδινα... μέτρα για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις εν όψει ευρωεκλογών

Από την άλλη, η αναθεώρηση δόσεων του μηχανισμού στήριξης, ο ανασχεδιασμός περιόδων ελέγχου και ενδεχομένως των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών κυβέρνησης - τρόικας, εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν το πρώτο, πως τα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν όλα τώρα, ώστε να υπάρχει μια απόσταση «ασφαλείας» τεσσάρων μηνών, μέχρι τις ευρωεκλογές και να μην υπάρξει μέχρι το Μάιο, άλλος ουσιαστικός έλεγχος. Tο δεύτερο προβλέπει, πως θα μπορούσαν να ληφθούν τώρα τα απολύτως απαραίτητα μέτρα, να επιλυθεί το χρηματοδοτικό κενό για το β' εξάμηνο του 2014,  και τα επώδυνα μέτρα και οι αποφάσεις για το χρέος να μετατεθούν από τον Ιούνιο και μετά.

«Αγκάθι» σε όλα αυτά, αποτελεί η μεγάλη δόση (9,2 δις. ευρώ) που είχε προγραμματιστεί  για το α τρίμηνο του 2014, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρεολύσια ύψους 9 δις. ευρώ, που λήγουν τον Μάιο. Η συγκεκριμένη δόση, ενδεχομένως συγχωνευτεί με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται συμφωνία με τους ελεγκτές για καυτά ζητήματα όπως είναι το δημοσιονομικό κενό (νέα μέτρα) για το 2014 και για τη διετία 2015-16, το χρηματοδοτικό κενό από το β' εξάμηνο του 2014 μέχρι και το 2016, αλλά και επώδυνες διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Πάντως πέραν των δύο αυτών σεναρίων, κυκλοφορεί και ένα τρίτο σενάριο τις τελευταίες ημέρες. Επειδή στις Ευρωεκλογές μάλλον προβλέπεται «ηχηρό ράπισμα» για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ίσως να δοθούν ξανά τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων(;), σε μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω....πρωτογενούς πλεονάσματος, με απώτερο σκοπό φυσικά, την μικρότερη εκλογική ζημία για τους συγκυβερνόντες. Το σενάριο αυτό, τελεί υπό την την έγκριση της τρόικας και των Γερμανών. 

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές με τον διαρκώς ογκούμενο «ευρωσκεπτικισμό» στο εσωτερικό των περισσότερων κρατών-μελών, όπως όλα δείχνουν, οδηγούν τις Βρυξέλλες και πρωτίστως το Βερολίνο να χαμηλώσουν τους τόνους έναντι της Αθήνας και αυτό είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος για την ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές μας να εγκαταλείψουν τον αυστηρά τεχνοκρατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η καφεϊνη βελτιώνει τη μνήμη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η καφεϊνη βελτιώνει τη μνήμη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ