2014-01-21 09:11:51
Φωτογραφία για «Αλτ» στην κυβέρνηση λέει το ΣτΕ – Παρουσιάστε… 100.000.000 Ευρώ στους ένστολους
 

Σαν βόμβα έπεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει πως υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας στις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων και ότι τα ποσά που παρακρατήθηκαν πρέπει να επιστραφούν με αναδρομική ισχύ και εντόκως.

Με λίγα λόγια αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα πρέπει να πάρουν πίσω αναδρομικά το συνολικό ποσό που περικόπηκε από τον μισθό τους από το τέλος του 2012 όπου και ψηφίστηκε με νόμο η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Η δημοσιονομική επιβάρυνση, σύμφωνα με πληροφορίες στα δημόσια ταμεία από την απόφαση του ΣτΕ, ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 100 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα, ενώ αν η απόφαση επεκταθεί και δικαιωθούν και άλλοι κλάδοι που έχουν  προσφύγει στην δικαιοσύνη, τότε η δαπάνη θα ξεπεράσει τα 350.000.000 ευρώ .

Πάντως, το βάθος και η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με ακρίβεια στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία θα δημοσιευθεί τους επόμενους 2-3 μήνες!


Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Χαμόγελα στους ένστολους, προβληματισμό στην κυβέρνηση

Η απόφαση μπορεί να έφερε χαμόγελα στους ένστολους, στην κυβέρνηση πάντως προκάλεσε πολύ προβληματισμό!

«Να καθαρογραφεί και βλέπουμε» ήταν η αντίδραση του Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος σχολίασε τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους μιλώντας στον Βήμα FM.

«Ασφαλώς και η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο σας ερώτημα η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση. Να τη δούμε και στη συνέχεια θα υπάρξει σαφέστερη τοποθέτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση και αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις.

Κάποιοι βλέπουν ως «λύση» στο έκτακτο αυτό έξοδο, το «μαξιλάρι» του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί πως δεν μπορεί να εξαντληθεί από τη μία μέρα στην άλλη σε παροχές.

«Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ακόμη υπάρχει διαρροή και όχι απόφαση» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σίγουρο είναι ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το Δημόσιο, αφού η νομολογία του ΣτΕ θα αξιοποιηθεί και από άλλες ομάδες εργαζομένων που θα διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση!

Και όλα αυτά την ώρα που η τρόικα πιέζει για πρόσθετα μέτρα, αγνοώντας ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας και ότι διαμορφώνονται νέα δικαστικά δεδομένα που θα επηρεάσουν και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

ΣΥΡΙΖΑ: Να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους η απόφαση του ΣτΕ

Να μην περιοριστεί στο μισθολόγιο των ένστολων, η απόφαση του ΣτΕ και να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μητρόπουλος.

O κ.Μητρόπουλος τονίζει μάλιστα ότι η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τη «ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης» με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (Νόμος 4046/12).

Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: http://www.star.gr/Pages/Politiki_Oikonomia.aspx?art=211834&artTitle=alt_stin_kyvernisi_leei_to_ste__parousiaste_100_000_000_evro_stous_enstolous_&page=3#
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ