2014-01-21 11:46:07
Φωτογραφία για Ποιος ήταν ο 29χρονος Ελληνοαμερικανός που σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν
Γιος Ελληνίδας, στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανερχόμενο αστέρι στο χώρο της διεθνούς διπλωματίας, διδάκτωρ διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ και σύμβουλος σε κορυφαία πολιτικά think tanks. Αυτός ήταν... ο Αλέξανδρος Πίτερσεν, ο 29χρονος ελληνικής καταγωγής πανεπιστημιακός που έχασε τη ζωή του, μαζί με άλλα 20 άτομα, από την προχθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε κεντρικό εστιατόριο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Ο Αλέξανδρος Πίτερσεν είχε τριπλή ιθαγένεια: ελληνική – από την πλευρά της μητέρας του – δανέζικη – από τον πατέρα του – και αμερικανική, από τον τόπο γέννησής του. Μεγάλωσε στις ΗΠΑ, σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του από το περίφημο London School of Economics. Το τελευταίο διάστημα, εκτός από την πανεπιστημιακή του καριέρα, εργαζόταν και ως σύμβουλος στο Κέντρο Μελετών Woodrow Wilson, ενώ είχε κυκλοφορήσει κι ένα βιβλίο με τίτλο: «Το παγκόσμιο νησί: Η γεωπολιτική της Ευρασίας και η μοίρα της Δύσης».


Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή στον ίδιο και σε άλλα 20 άτομα ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ενώ την καταδίκασαν ήδη τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Αλέξανδρου Πίτερσεν δήλωσε αρχικώς: “Αυτή είναι μία νέα στιγμή θλίψης”.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έσπευσε να διαβεβαιώσει πάντως – με αφορμή την αιματηρή επίθεση που εκτός από τον Αλέξανδρο είχε άλλα 4 θύματα, εργαζόμενους του Οργανισμού στην Καμπούλ – πως τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να εργάζονται «για την ειρήνη και τη σταθερότητα».
tsantiri.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ